Sajtótájékoztató a helyismereti cikkadatbázisról


2010-12-08 19:18:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Sajtótájékoztató a helyismereti cikkadatbázisról főképe
Ma délelőtt dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a könyvtár helyismereti cikkadatbázisát Szabó Rita könyvtáros segítségével a gyermekkönyvtári részlegben.
Mint korábban arról már hírt adtunk, a Jókai Mór Városi Könyvtár a régi újságokat és fotókat digitalizálja, valamint cikkadatbázist készít.
- A könyvtári digitalizálás célja az állományvédelem, a kulturális értékek megőrzése, az értékes anyagok rongálódásának csökkentése, az eredeti dokumentum helyett a digitalizált változat szolgáltatása a kutatónak helytől és időtől függetlenül. A cikkek bárki számára hozzáférhetőek lesznek a http://jmvk.compunet.hu címen. A sajtótermékek feldolgozása jelenleg is zajlik, de nem tudunk minden anyagot beszkennelni, ezért szelektálunk. Az aktuális, napi megjelenést folyamatosan digitalizáljuk. Ezek a lapok nemcsak a Veszprém megyében megjelenő újságok, hanem minden olyan lap, amelyben Pápa városáról szó esik, illetve városunk híres szülöttjeiről írnak. Célunk a teljességre való törekvés- fogalmazott dr. Hermann István.
Végül Szabó Rita könyvtáros bemutatta a keresési folyamatot. A honlap megnyitása után az online katalógusra kattintva az összetett keresési lehetőséget kell kiválasztani. Az összes fájlból ki kell választani a cikkeket. A kereső rendszer segítségével különböző szempontok közül választhat az érdeklődő, megadhatja a lap címét, megjelenési dátumát, esetleg a cikk szerzőjét. Ha nem jut eszünkbe a cikk teljes címe, kulcsszavakkal is tökéletesen megy a kutakodás a könyvtár honlapján.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!