Előtérbe kerül az önkéntesség


2010-12-08 17:11:06  | cikk: mo  | 


Előtérbe kerül az önkéntesség főképe
2011-et az Európai Unió hivatalosan az önkéntesség évének szánja, s az év első felében Magyarország lesz a házigazda – többek között erről is szó esett azon a partnerségi egyeztetésen, melyet számos önkormányzati és állami közintézmény – az Egyesített Szociális Intézmények, az ANTSZ, a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Jókai Mór Városi Könyvtár, a Városi Óvodák és a Jókai Mór Művelődési Központ – bevonásával szervezett a Veszprém Megyei Önkéntes Centrum. Az egyeztetés célja az volt, hogy az egyes intézmények együttműködési szándékukat fejezzék ki, amennyiben szívesen válnának önkénteseket fogadó intézményekké. 

A programon Mátyás Mónika, a Veszprém megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője arról számolt be, hogy hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt kap az önkéntesség, ezért szükségessé vált, hogy a megyében egyre több fogadóintézmény álljon rendelkezésre. Így emelkedhet az önkéntesek száma és nőhet az önkéntesség társadalmi elismertsége is. A szakember azt hangsúlyozta, a közérdekű önkéntesség a feladatok elvégzésén túl még számtalan kedvező hatással bír: a közösséghez tartozás, a hasznosság érzésével ajándékozza meg az egyént, mellyel csökken az egyének elszigetelődése. 

A partnerségi egyeztetésen kiderült, szinte minden delegált intézménynek volt már tapasztalata az önkéntesség területén. A Jókai Mór Művelődési Központ például folyamatosan foglalkoztat önkénteseket. A résztvevők arra az álláspontra jutottak, hogy a jövőben meghatározzák intézményük által vállalható feladatokat, amelyeket maradéktalanul teljesíthetnek e témakörben, legyen az egy faliújság készítése, vagy csupán az önkéntesek számára ajánlható lehetőségek terjesztése. A szervezők tájékoztattak arról is, hogy a jövőben számos program, rendezvény valósul meg, melyre önkéntesek jelentkezését várják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!