Középpontban az integráció – Fogyatékosok Világnapja


2010-12-06 15:57:16  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: Haraszti Gábor  | 


Középpontban az integráció – Fogyatékosok Világnapja főképe
December 3-a a Fogyatékkal Élők Világnapja, ebből az alkalomból immár negyedik alkalommal a dákai Batthyány Ilona Integrált Intézmény, a Veszprém Megyei Önkormányzattal együttműködve játékos vetélkedőt rendezett a Városi Sportcsarnokban. A nap célja az integráció elősegítése volt, vagyis a szervezők az ép és a fogyatékkal élők közötti láthatatlan akadályok leküzdését tűzték ki célul. A megnyitón Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében az elfogadásra hívta fel a figyelmet.
- A sport jó eszköz arra, hogy az épek fogyatékkal élő embertársaikkal találkozhassanak, ezen keresztül pedig egymáshoz való viszonyuk is megváltozzon. Összefogásra van szükség a különböző intézmények között, hogy a fogyatékkal élők napi szinten a lehető legeredményesebben integrálódjanak.
- Egy ilyen nap többet ér ezer osztályfőnöki óránál – mondta Hanich Ferenc, a dákai intézmény igazgatója – ugyanis a fogyatékosokkal való együttélést, elfogadást már gyerekkorban el kell kezdeni. Egy ilyen délelőtt során az épek testközelből élhetik meg fogyatékkal élők mindennapjait. A dákai otthon nemcsak a sportban, hanem a munka világában is élen jár, ugyanis olyan ellátási feltételeket biztosítunk számukra, ahol a munkán keresztül a hétköznapi emberek mindennapi aktív életét tudják élni.
A sportos, játékos programok előtt a bemelegítést Szűcs Lajos, a Lombard Pápa csapatkapitánya tartotta, ezután következtek a feladatok, melyekből - a városi iskolák tanulói mellett - dr. Bánhidi Miklós vezetésével a Nyugat-magyarországi Egyetem Rekreációs és Egészségfejlesztő szak hallgatói is aktívan kivették a részüket.
A délelőtt teremkerékpár bemutatóval és közös Mikulás futással zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!