Közgázos tanulók Csehországban


2010-12-01 18:17:55  | cikk: Babos Petra  | fotó: Molnár András  | 


Közgázos tanulók Csehországban főképe
Mint korábban arról már hírt adtunk, október elején cseh diákok látogattak városunkba a közgázos tanulókhoz a Ceeconomy elnevezésű Comenius projekt folytatásaként. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézményéből hét tanuló és két angoltanár viszonozta a látogatást Tábor városába a közelmúltban.
Élményeikről, tapasztalataikról az iskolában beszélgettem a diákokkal.

- Merre jártatok egész pontosan? Milyen nevezetességeket néztetek meg?
November 11-én, csütörtök reggel indultunk Pápáról. Első utunk Prágába vezetett, ahol egy háromórás városnézésre mentünk. Jártunk a várban, átsétáltunk a híres Károly hídon, majd az Óváros téren megnéztük a toronyóra bábjátékát, ami messze földön híres- mondta Magasy Petra. A harmadik napon České Budějovice világhírű sörfőzdéjét látogattuk meg, majd a mesébe illő kisvárosban, Český Krumlovban tettünk egy sétát- egészítette ki Szalay Dorottya

- Mi volt a programotok a fogadó iskolában?
Második napon jutottunk el fogadó iskolánkba, ahol két prezentációt hallhattunk Tábor városáról és Csehországról, majd egy városnéző túrára indultunk, miközben tesztkérdésekre kellett válaszolunk és fényképeket kellett készítenünk a látottakról. Élményeinket a cseh gyerekekkel együtt elkészített úgynevezett „Photostory” című prezentációkban dolgoztuk fel angol nyelven. Jártunk a város alatti kazamatákban is, ami nagyon érdekes volt- mondta Balogh Renáta.

Ha jól hallottam, egy bálban is jártatok Csehországban! Meséljetek erről!
- Pénteken este az iskola szalagavató báljába voltunk hivatalosak, melyen mindenkinek csinosan, öltönyben illetve koktélruhában kellett megjelennie. A magyar hagyományoktól sokban különbözik: például ott nincs műsor, csak tánc, és nem egy kicsi szalagot kapnak, hanem olyat, mint a szépségkirálynők. A szalagot itt is az igazgató tűzi fel. A bált minden osztály külön-külön szervezi, melyre már első osztálytól fogva készülnek és gyűjtenek. Ilyenkor egy színháztermet vagy diszkót bérelnek ki, ahová sok-sok embert meghívnak- tette hozzá Magasy Dóra.

Milyen különbséget láttatok a cseh és a magyar iskolarendszer között?
- Sok különbség van. Először is azt szeretnénk elmondani, hogy egy egész napon át az órák közötti csengő az Omega: Gyöngyhajú lány című száma volt a tiszteletünkre.
Náluk a legjobb osztályzat az egyes, a legrosszabb az ötös. Minden tanuló mágneskártyával lép be az iskolába, váltócipőben jár, és négy évig használ egy zárható szekrényt. Az első óra 7:50-kor kezdődik. A tantárgyak hasonlóak, ugyanazt tanulják, mint mi itt a Közgázban- mesélte Tóth Laura és Keresztes Dániel.

Milyen ételeket ettetek?
- Megkóstoltam a hagyományos cseh knédlit, amit szalonnával és párolt káposztával szolgáltak fel, nagyon ízlett- mesélte Geschitz János.

Tartjátok-e, illetve hogyan tartjátok a kapcsolatot a fogadó családdal?
- Rendszeres kapcsolatban állunk egymással. Az internetnek köszönhetően email-ezünk, msn-ezünk vagy éppen a Facebook-on írunk egymásnak angolul, ha időnk engedi. Reméljük, hogy még sikerül találkoznunk a későbbiekben- hangsúlyozták a tanulók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!