Pulzáló csillagok


2010-11-30 13:03:30  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Pulzáló csillagok főképe

Dr. Kovács Géza pápai származású csillagász tartott tegnap este előadást a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör soron következő összejövetelén az evangélikus gyülekezeti házban. A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa a pulzáló csillagokról beszélt.

Dr. Kovács Géza 1968-ban érettségizett a Türr István Gimnáziumban. Saját megfogalmazása szerint, már akkor tudta, hogy csillagász szeretne lenni, s a sorkatonaság után egyből jelentkezett az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemre, ahol 1975-ben végzett. Utána Budapesten maradt, és jelenleg is az MTA Csillagászati Kutatóintézetében dolgozik.

Mint mondta, a csillagászat olyan téma, amely mindenkit érdekel, s ma a technikai fejlődésnek köszönhetően egymás után érkeznek az újabbnál újabb csillagászati eredmények, felfedezések, amiket alig győznek megosztani a világgal.

A csillagásztól tudjuk, hogy minden csillag pulzál: bizonyos fizikai folyamatok következtében a csillag felszíne mozog, különböző szabályok szerint. A csillagászok ezt a rezgést, a fényerősség hullámzásán keresztül dokumentálják, majd az eredményeket összegzik, ez több éves munkát jelent.

A szeizmológusok is úgy vizsgálják a föld alsóbb rétegeiben a különböző anyagokat, hogy rezgéseket küldenek feléjük. A csillagok ezt megteszik maguk, a csillagászoknak pedig csak az égitestek fényét kell figyelemmel kísérniük és a periódusokat vizsgálni. A különböző periódusokból tudnak aztán következtetni a csillag életkorára, tömegére és belsejük összetételére. A csillagok azért létezhetnek, mert az energiatermelésük egyensúlyban van a gravitációjukkal; nukleáris termelési folyamat zajlik minden csillagban.

A szakember előadása során áttekintést nyújtott a csillagászatról, a csillagok keletkezéséről, a különböző csillagászati mérőmódszerekről és néhány szakmabeli érdekességet is megosztott a közönséggel, szólt például a Hertzsprung- Russel diagramról, a CCD detektorok működéséről vagy a Fourier analízis hasznáról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!