Teljes a flotta


2009-10-12 16:56:06  | cikk:  | 


Teljes a flotta főképe
Megérkezett a harmadik C-17-es stratégiai szállító-repülőgép Pápa Bázisrepülőtérre. Ezzel az itt állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred gépállománya teljessé vált. A repülőgépeket nagy távolságokba történő teherszállításra használják , a repülési irányok közt van Afganisztán is.

A Boeing C-17-es repülőgépet John Zazworsky, a Nehéz Légiszállító ezred amerikai parancsnoka tette le a repülőtér kifutópályájára október 12-én délelőtt 10 óra 5 perckor. A gép az Egyesült Államokból, Charlestonból érkezett a szeles, esős magyar időjárásba. A landolás rendben ment, a C-17-est és személyzetét Tömböl László vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Domokos Miklós, Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka és Gunnar Borch, a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökség (NAMA) vezérigazgatója fogadta. „ A harmadik repülőgép megérkezése egy rendkívül fontos mérföldköve a projektnek. Elindultunk egy úton egy évvel ezelőtt, megérkezett a nyáron az első, majd a második és most a harmadik repülőgép is Pápára. A jelenlegi állapotoknak megfelelően így a szállítóflotta teljes. Ugyanakkor reméljük, hogy nem ez az utolsó  leszállításra került gép, hiszen a teljes szállítóképesség kialakítása még odébb van. „ - mondta Tömböl László a C-17-es érkezését követően. A felvázolt elképzelések szerint kisebb kapacitású gépek beszerzésének lehetőségeit vizsgálják, és folynak tárgyalások egy teljes logisztikai központ kiépítéséről is.
A Nehéz Légiszállító ezred felállításáról 2008. szeptember 28-án írta alá a megállapodást 12 nemzet (köztük az Amerikai Egyesült Államok, és a NATO európai tagállamai). A nemzetközi katonai projekt jelentős hazai kormánytámogatást kapott, a 9 milliárdos beruházás 1/3-át állta Magyarország, 2/3-át a NATO. A SAC-program keretében Pápa Bázisrepülőtéren folyamatosak a fejlesztések, legutóbb a Csapat Művelődési Otthont adták át, a következőkben a C-17-esek állóhelybővítése és multifunkciós hangár építése szerepel a tervek között.- hangzott el a repülőgép megérkezését kísérő tájékoztató előadásban.

(Képek forrása: Pápa Városi Televízió, Mike László)


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!