Mesél a Tapolca


2010-11-28 21:02:55  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mesél a Tapolca főképe
A Tapolcafői Kertbarát Kör Egyesület a tapolcafői források újbóli feltörése alkalmából ma délután fotókiállítással, emléklappal és egy külön kiadvánnyal emlékezett meg az egykori patakról.
1968-ban a bauxit bányászat következtében a tapolcafői források elapadtak, eltűntek, az itt élő emberekben azonban mindig élt a remény, hogy a források valamilyen módon visszajönnek. Ez napjainkban megvalósult. A faluban futótűzként terjedt el a hír, hogy az egykori forrás medrében bugyog a víz, igyekszik utat törni magának. Ezzel egy időben felmerült a kérdés is, ugyan merre folyik tovább, hiszen egykori medrét már beépülte az ember. Ebből az alkalomból március 17-én dr. Lukács Endre, a Pápai Víz és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója előadást tartott a faluban a témáról: bizony a természet visszaadta az embereknek a meleg vizű forrást. Az alkalomra Szarkáné Svastics Klára 40 év gyűjtőmunkáját: képeket és emlékeket vitt, melyekből ma kiállítás nyílt a falu művelődési házában. A képek láttán a falubeliek összeültek és visszaemlékeztek gyermekkorukra, a régi szép időkre, amikor még a Tapolcában fürödtek, mostak, vagy éppen a vízéből ittak, innen a kiállítás címe: Mesél a Tapolca. A Tapolcát jelenleg Pápát kikerülve a Marcal folyóba vezették a szakemberek.
A kiállítás a Tapolcafői Forrás Népdalkör zenés összeállításával indult, majd Somogyi Zoltánné és Tóth Józsefné előadásában két verset halhattunk a forrásról. A Tapolcafői Kertbarát Kör nevében Bali Istvánné köszöntötte a rendkívül sok érdeklődőt. Mint mondta, a várakozás örömteli napjaiban ünnepelhetik az évtizedekig tartó várakozás végét, a vágyakozás beteljesülését: a tapolcafői források felbukkantak. Előadásában saját emlékeit is felidézte a patakkal kapcsolatban.
Dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere is részt vett a rendezvényen. Köszöntőjében visszaidézte a fél évszázaddal ezelőtti földrajzkönyvek tanításait a szovjet-magyar alumínium egyezményről és a Barátság Kőolaj Vezetékről. Mint mondta, egykor a bauxit és alumíniumgyártás miatt fakadt ki a tapolcafői forrás, és a XXI. század elején ismét a bauxit, a timföld és az alumínium okoz ökológiai katasztrófát. Beszéde során ő is felidézte saját emlékeit a Tapolcáról. Mint mondta, a mai fiatalok el sem tudják képzelni milyen volt a város képe egy folyóval, amely átszelte azt. 
- Sok embernek az életet jelentette a folyó. Nekünk ma az a legfontosabb feladatunk, hogy vigyázzunk az újjáéledt folyóra, ne tegyük azt, amit az elődeink tettek vele. Őrizzük meg, vigyázzunk rá, hiszen a legfontosabb kincsünk az ivóvíz, a jó minőségű karsztvíz, amit most is ihatunk, mert olyan tiszta- mondta dr. Kovács Zoltán.
Dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a Tapolca forrás a Dunántúlon a második legnagyobb forrás: 9600 liter/perc-es vízhozamával. Nem a természet szüntette meg, hanem elvették az emberektől. Az igazgató a víz létfontosságáról beszélt, közben kiemelte, Pápa városát első írásos emlékében a malmok városaként említik, mely nem a Bakony-érhez kapcsolódó megemlítés, hanem a Tapolca forrásra épített mintegy 33 malom miatt volt.
A kiállítást Wöller István malomkutató nyitotta meg: a Tapolcához kapcsolódó saját élményeit osztotta meg a közönséggel.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!