A magyar Kolping-mozgalom aranykora


2010-11-28 16:04:05  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A magyar Kolping-mozgalom aranykora főképe
A Szent László Kolping Család Egyesület meghívására tagnap délután dr. Mike Valéria A magyar Kolping-mozgalom aranykora címmel tartott előadást a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az előadónő körúton beszél édesapja hagyatékáról a Kolping Család Egyesületeknél. A rendezvényen részt vett Salgó Ferenc atya is, aki az előadás előtt a legényegyletek megalakulását ismertette a közönséggel.
Az első magyar legényegyletet Kolping Adolf hatására 1856-ban Szabóky Adolf piarista tanár szervezte, amely mozgalommá bővülve 1945-ig virágzott hazánkban. Magyarországon az első világháború és a monarchia felbomlása után 1922-ben alapították meg 58 egyesülettel a katolikus legényegyletek önálló nemzeti szövetségét. A Kolping-mozgalom ez után élte virágkorát egészen a második világháború végéig. 1933-ban már 162 egyesület létezett, 1946-ban pedig több mint 200 helyi egyesületről számoltak be. Tevékenységük fontos szociális és pedagógiai feladatokra irányult: szakmai tanfolyamok, iparos versenyek és kiállítások, házasságra felkészítő előadások, kulturális rendezvények, vallásos nevelés és világnézeti oktatás. 1926 óta leányok részére működött a "napsugár-lányok" elnevezésű testvérszervezet is. Pápán 1892. május 8-án alakult meg a Római Katolikus Legényegylet, amely évtizedeken át a Török Bálint utcai iskolában tartotta összejöveteleit,45’-ben államosították az épületet.
Salgó Ferenc végül megemlékezett a pápai Szent László Kolping Család Egyesület munkásságáról és a „legényegyletek atyjának”, Kolping Adolfnak életéről is.
Mike Valéria édesapja életrajzi könyvét mutatta be saját emlékein, a családi hagyatékban meglévő iratok és egyévtizedes kutatómunkájának eredményeit összegezve. Előadásban felvázolta Mike János munkálkodását a magyar Kolping mozgalomban, a katolikus egyház újjáépítési programját az első világháborút követő pusztítás után. Az előadónő a könyv bemutatása közben beszélt édesapja fáradhatatlan törekvéseiről is az emigrációban, melyeket a magyar jövő szolgálatában tett.
A Kolping-mozgalom főbb üzenetei mindenkit megérintenek, legyen az vallásos ember, munkás vagy értelmiségi, akár szegény akár gazdag:
-    Légy jó családapa, családanya, felelős keresztény, kiváló szakember és jó hazafi.
-    Légy tisztességes ember, munkádat végezd becsületesen, élj az Evangélium szerint, tegyél tanúságot Krisztusról! 
-    Világi apostolkodással építsd Isten országát a munkahelyeden, barátok közt, ismerősök és ismeretlenek között.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!