„Eljött a reneszánsza a magyar népi kultúrának”


2009-10-11 13:54:30  | cikk:  | fotó: Haraszti Gábor  | 


„Eljött a reneszánsza a magyar népi kultúrának” főképe
Délelőtt 10 órakor a baranta mozgalom újkori megalapítója, Vukics Ferenc látogatott városunkba, az általa vezényelt edzésre és előadásra számos résztvevő és érdeklődő volt kíváncsi. A hazai csapat mellett Győrből és Veszprémből is érkeztek a Református Iskola tornatermébe. A 10-15 fős baranta csapat a Baranta Himnusz eléneklése után Vukics Ferenc vezetésével fogott hozzá az igen kemény és embert próbáló edzéshez. Az ostormenetet sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe, Pintér Péter mégis izgatottan tekintett a fontos nap elé.

- Az esőben az ostor sajnos nem úgy szól, ahogy annak kellene, így ettől kénytelenek voltunk eltekinteni. Nagyon fontos számunkra ez a mai nap, hiszen alkalmunk lesz az elkövetkezendő két órában olyanoktól tanulni, akik már évek óta részesei ennek a hagyományőrző harcművészetnek. A létszámmal elégedett vagyok, délutánra véleményem szerint még többen leszünk, becslésem szerint 50-60 körüli lesz a létszám. Telefonon és személyesen is sok érdeklődő keresett meg, őket nemcsak a mai napra várjuk, hanem a szerdai edzésekre is.

Vukics Ferenc a 90-es években fedezte fel újra ezt a mozgalmat, számos gyűjtést végzett többek között a fegyverek és az övbirkózás terén. Legutóbb nyáron látogatott városunkba, akkor is egy bemutatót tartott, mely kicsik és nagyok körében egyaránt nagy tetszést aratott.

- A magyar népi kultúrában a harci játékok nagyon fontos szerepet játszottak, ennek az alapmozgásait használjuk fel az edzéseken. A tréningeken, bemutatókon ezt az elveszett játékmennyiséget próbáljuk meg pótolni, valamint azt az életfelfogást megismertetni, amit a régi magyar emberek sugároznak felénk. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a baranta a gyerekeknek visszaadja a gyerekkorát, a férfiaknak a felnőtt férfi megmérettetésének a lehetőségét, a nőknek pedig azokat a férfiakat, akik valók nekik. Ez egy más gondolkodási folyamat, amit igyekszünk minél szélesebb körben terjeszteni.

Ma délután az Edvy Malomban tart előadást Vukics Ferenc a ’Magyar lélek és a baranta’ címmel.

Haraszti Gábor

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!