Hétköznapi csodák - Banánfa Pápán


2009-10-11 12:43:04  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Hétköznapi csodák   -  Banánfa Pápán főképe
A banán a negyedik legfontosabb növény a világon a rizs, a búza és a kukorica után. A trópusi Ázsiából származó banánt, pontosabban banánféléket a világ számos országában termesztik, ahol megfelelőek ehhez a feltételek. A legnagyobb banánültetvények Közép- és Dél-Amerikában találhatók, például a banánköztársaságokban: Costa Ricában, Guatemalában, Hondurasban, Ecuadorban, Panamában, ahol az államok legnagyobb bevétele a banán exportjából származik. Hazánk időjárását a keleti nedves kontinentális, a nyugati óceáni és a déli-délnyugati mediterrán éghajlati hatás alakítja. Éppen ezért csodának számít, hogy valakinél nemcsak megmarad egy banánfa, hanem még gyümölcsöt is terem. Győri Istvánné Pápán, a Gyurátz Ferenc utcában lakik és banánfákat nevel szabadidejében. Méghozzá az afrikai musa nana fajtát, azaz a törpebanánt. Amint beléptem a házba, egyből felismertem a szép, hosszúkás, elliptikus zöld leveleiről a növényt. A körülbelül két méter magas ajándék banánfának már öt kisebb „gyermeke” is szépen fejlődik a gondos kezek alatt.
- Hogyan került Önhöz az első palánta?
- Körülbelül 15 éve a születésnapomra kaptam ajándékba.  Elkezdtük nevelgetni, nyolc évig csak egy tő volt, de a nyolcadik évben, június elején észrevettük, hogy valami megváltozott rajta. Mi minden virágot tavasszal kiviszünk a teraszra , a nyugati fekvésű részen elég jó idő van, sokat süt a nap, és nagyon szeretnek ott lenni a növények. A banánfát is kivittük minden évben és a nyírfa alatt egyszer csak hozott egy gyönyörű szép virágot.
- Milyen a banánfa virága?
- Virága hasonlít egy kukoricacsőre, mély bordó, nagyon különleges színű kukoricacsőre, csak nem felfelé, hanem lefelé hozta ki a törzséből, majd két-három nap múlva kihajlott, és egy-másfél hónapba telt, mire kijött az egész fürtje és sorba voltak rajta a banánok, ötös sorokban. Borzasztóan örültünk neki! Kellett neki egy fél év, mire megértek és március 8-án tíz-tizenöt érett mini banán volt a törzsön.
- Meg lehet enni a gyümölcsét? Milyen az íze?
- Igen, meg lehet, nagyon finom, olyan lisztes és mézédes, sokkal intenzívebb, mint a bolti banáné. Az meg sem közelíti ezt az igazi, finom íz világot.
Miután a termések lekerülek a banánfa törzséről, egy pár napon belül zörgősre szárad el a virág, amit le kell vágni, de már ilyenkor ott vannak a helyén a kis banánkezdemények, amiket aztán le kell szedni róla és külön-külön elültetni egyesével őket, laza, trágyás, vízáteresztő földbe.  Október elején aztán bekerülnek a lakásba a  banánpalánták, a többi növénnyel együtt, hogy átaludják a telet.  Nem túl költséges hobbi, viszont annál több törődést igényelnek a növények. Ezt meg is kapják Győri Istvánnétól, aki egy kicsit talán úgy tekint palántáira és nem csak a banánfákra, mint a gyerekekre:
- Tavasszal mennek, kisétálnak a lakásból a teraszra. Férjem mindig mondja, megsétáltatjuk a növényeket! Beszélek hozzájuk, mint minden virágomhoz, megsimogatom őket és sok vizet adok nekik. Éppen ma gondoltam rá, hogy holnap már megmosom a cserepeit, aztán behozzuk őket a helyükre.


Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!