„A mese az egyik legcsodálatosabb valóság és mindannyian részesei vagyunk”


2010-11-27 07:32:55  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„A mese az egyik legcsodálatosabb valóság és mindannyian részesei vagyunk” főképe
A pénteki mesemondó verseny folytatásaként tegnap 17 órakor kezdődött a Jókai Mór Művelődési Központban a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola Mesenapi Gálaműsora. A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola az egyik legfiatalabb oktatási intézmény a város életében, hiszen 2011-ben mindössze tíz éves lesz. Egy iskola életében tíz év nem sok idő, ennek ellenére az intézménynek már van hagyománya, hiszen a mesemondó versenyt idén nyolcadik alkalommal rendezte meg.
Felgördült a függöny és minden száj tátva maradt, mivel a nagy színpadon gyermek volt, ameddig a szem ellátott: az iskola összes diákja két népdallal köszöntötte a közönséget.
Az Apáczai Kiadó munkatársa, dr. Küronya Pálné nyitotta meg a rendezvényt. A magyar szakos tanár szerint a sok gyermeket látva minden pápai lakos lelkében felidéződik a gondolat: Pápa ősi diákváros.
- Andersen nevét minden pici gyermek ismeri: A rút kiskacsa, vagy a rendíthetetlen Ólomkatona, a Borsószem királykisasszony, hogy csak néhány címet említsek meséi közül. Ezek a művek is mutatják, hogy a mesében minden benne van, amit az emberi lélekről, az emberi tulajdonságokról tudni lehet vagy érdemes. Ugyanígy a népmeséinkben is. Andersent idézve: „A mese a legcsodálatosabb valóság és mindannyian részesei vagyunk.”- zárta köszöntőjét a meghatódott tanárnő.
A megnyitót követően már kezdődött is az első mese, és a közönség egy szívvel vált részesévé a valóságnak.
A mesék mindig valamilyen élethelyzetet, problémát, tanulságot tárnak fel előttünk kicsit más megfogalmazásban. Azonban a 21. század új feladatokat ad, új kérdéseket vet fel, új válaszokat vár a meséktől. Ma is értelmezhetőek régi népmeséink? Tanulságaik, üzenetük és mondanivalójuk a mai ember gyermekének is levonhatóak és értelmezhetőek? Szerintem igen, hiszen „A mese az egyik legcsodálatosabb valóság és mindannyian részesei vagyunk”. A mese mindig képes lesz a változásra, az aktuális korokhoz való sosem felnövéshez és mindig gyermekek maradhatunk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!