Mindig rácsodálkozunk arra, amire nem kellene- különleges kiállítás a Ballában


2010-11-27 07:26:18  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Balla Róbert Téri Általános Iskolában már 10 éve működik művészeti nevelés, melyet Szűcs Zoltán tanár vezet a kezdetektől fogva. Október végén a hollandiai társintézmény vezetője, két művész tanárral és a művészetek nagy mentorával, Aart Kleierrel az iskolában járt, ahol is a művészeten, azon belül is a festészeten keresztül fejlesztették a fogyatékkal élő gyermekek képességeit.
A testvérváros képviselői minden eszközt biztosítottak az alkotáshoz. Cserébe egyet kértek, hogy miután ők hazautaztak, folytatódjon az építő jellegű munka a gyermekekkel. A lelkes diákok Szűcs Zoltán gyógypedagógus vezetésével pedig ecsetet, ceruzát ragadtak és alkottak. Méghozzá gyönyörű, érzelmekkel teli képeket, melyekből ma délután nyílt kiállítás az iskola aulájában.
Dr. Áldozó Tamás alpolgármester köszöntőjében azt mondta, mindig rácsodálkozunk arra, amire nem kellene, hogy azok a tanulók, akik itt vannak, mennyi csodálatos képességgel vannak megáldva.
-  Festeni kell engedni és hagyni ezeket a gyerekeket. Ugyanis ők írásban vagy a számok nyelvén nehezebben fejezik ki magukat, de vizuálisan ezt sokkal könnyebben teszik meg. Emellett nagyon fontos része a foglalkozásnak, hogy azok a gyermeket, akik ezeket a képeket festették, sikerélményhez jutottak, és az iskolához való tartozásnak, az iskolába járásuk motivációja a sikerélmény.
Az alpolgármester ezúton is külön felhívja a pápai polgártársak figyelmét arra, hogy aki megengedheti magának, vásároljon ezekből a képekből, így támogatatva a tehetséges gyerekek számára a tevékenység folytatását.
A ma kiállított alkotások közül néhányat még a holland kollégák irányításával festettek a tanulók, nagyobb részük azonban az elmúlt hetekben keletkezett.
A kiállított műveket értékesítésre szánja az iskola, a befolyt összeget eszközökre és kellékekre szeretnék visszaforgatni, hogy a művészeti oktatás tovább folytatódhasson az iskolában.
- A kiállítással azt szeretnénk megmutatni, hogy az iskolában milyen munka folyik. Igyekszünk minden gyermek számára megtalálni azt a területet, amiben tehetséges. A művészet az egyik ilyen terület. Ezeket a gyönyörű képeket nemcsak tanulásban akadályozott, hanem értelmileg akadályozott tanulók is festették-mondta Csutiné Papp Orsolya, az intézmény vezetője.
A kiállítás december 21-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!