Színdarabbal őrizték a tradíciókat


2010-11-24 19:15:18  | cikk: mo  | 


Színdarabbal őrizték a tradíciókat főképe
Svéd, román, bolgár, magyar és természetesen amerikai gyermekek játékával állt össze az a színdarab, melyet Hálaadás alkalmából mutattak be ma délután a Tarczy Lajos Általános Iskolában. Az amerikai tradíciókat követő ünnepséget az intézményben oktató amerikai tanárnők szervezték, Hardi Tünde tagozatvezető közreműködésével. Megan Randlett nyelvi lektor az ünnepkör kapcsán elmondta, fontos, hogy a gyerekek merítsenek saját kultúrájukból és kicsit otthon érezzék magukat.
Az alkalomra két színdarabbal készültek a diákok, melyek mindegyikében bemutatták a Hálaadásra jellemző hagyományokat. Eljátszották az ünnep eredetét és bemutatták, hogyan ünnepel ilyenkor egy amerikai család. Előkerültek az indián jelmezek a történelem felelevenítésére, összeállt egy konyha az ünnepi vacsora elkészítésének helyszínét bemutatandó és megjelent egy étkezőasztal is, mely a család összejövetelének színtere volt. Az előadáson a külföldi gyermekek szülei, a tantestület tagjai és a diákok vettek részt.

Képek:

A Hálaadásról

1863. október 3-án Abraham Lincoln amerikai elnök a hálaadást nemzeti ünneppé nyilvánította. Ezen a napon az összegyűlt családtagok, valamint barátok hálát adnak minden jóért, ami abban az évben érte őket, és a közös együttlét során elfogyasztják a főfogásként feltálalt sült pulykát.

A Hálaadás nevű ünnep gyökerei a 17. századig nyúlnak vissza. 1620 végén a Mayflower hajó fedélzetén mintegy száz angol telepes szállt partra az amerikai Plymouth-nál. Azonban a zord tél, az európai ember számára ismeretlen betegségek és az éhezés megviselte szervezetüket, és az újvilágba érkezőknek mintegy fele a mostoha körülmények áldozatává vált. Az életben maradottak csak a wampanoag indiánok segítségének köszönhették megmenekülésüket, ugyanis ők tanították meg a telepeseket a kukoricatermesztésre, valamint a vadászat fortélyaira.

1621 őszén az Amerikában gyökeret vert telepesek vezetője, William Bradford három napon át tartó, bőséges lakomával egybekötött ünnepséget szervezett, amire az indiánokat is meghívta. A történeti hagyomány szerint, melynek valóság alapját a legtöbb történész és régész megkérdőjelezi, ez volt az első hálaadási ünnep.

Az ettől fogva változó dátummal ugyan, de minden esztendőben megtartott, angolul Thanksgiving-ként ismert napot 1863. október 3-án Abraham Lincoln amerikai elnök törvényesítette. A nemzeti ünneppé nyilvánított Hálaadást Sarah Josepha Hale, egy női magazin szerkesztőjének javaslatára, állandó jelleggel minden év novemberének negyedik csütörtökére tűzték ki.

1939-ben Roosevelt amerikai elnök a pulykanapot egy héttel korábbra tette, tehát november utolsó előtti csütörtökére, azonban ez ellen több állam hevesen tiltakozott, így 1941-ben visszatértek a régi dátumhoz.

A Hálaadás napját, melynek keretén belül az összegyűlt családtagok, barátok hálát adnak az abban az esztendőben történt örömteli eseményekért, csodás pillanatokért és közösen elfogyasztják a főfogásként feltálalt sült pulykát, az Amerikai Egyesült Államokon kívül más országokban is megünneplik, többek közt Kanadában, valamint a Fülöp-szigeteken.

Forrás:National Geographic Magyarország honlapja [http://www.geographic.hu]

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!