Karikatúrák és akvarellek a Refiben


2010-11-22 22:42:51  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Karikatúrák és akvarellek a Refiben főképe
Vámos Sándor akvarell és karikatúra kiállítását láthatják az érdeklődők mától december végéig a Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának dísztermében.
A tárlatot – az iskola tanulóinak közreműködése mellett - Kerpel Péter művésztanár nyitotta meg; mint mondta, új idők, új próbálkozások hozták az iskolába Vámos Sándort, hogy a művészi festés tanításának irányítója legyen. Méltán lehet e szakterület felelőse, hiszen 1988-ban művészi rajz, szerkesztő- és ábrázoló geometria, valamint művészettörténet szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. A mostani kiállítást számos egyéni és csoportos, külföldi és magyar bemutatkozás előzte meg. Az itt látható karikatúrák valóban humoros és gúnyos rajzok, amelyek szándékosan túlzó módon, torzítva mutatják be az embert a maga gyarlóságával. Nem véletlen, hogy Vámos Sándor a Magyar Újságírók Közösségének is tagja 1995 óta, és karikatúrái rendszeresen megjelennek napilapokban, hírmagazinokban és rejtvényújságokban.
Az akvarellek hasonlóan fontosak az alkotónak. A festészet egyik legszabadabb technikáinak egyike. Az akvarell, vagy vízfestés értéke a finom, világos, áttetsző színekben van, ami a képeknek, különösen a tájképeknek nagy frissességet kölcsönöz. Sajátos és lebilincselő ragyogásának magyarázata, hogy a papírról a festéken keresztül is visszaverődik a fény, és ettől kapja a festmény azt az áttetsző jelleget. Gyors, tovatűnő élmények, jelenségek rögzítésére kiválóan alkalmas. A részleteket a már megszikkadt papíron dolgozzák ki. Az akvarell legnagyobb mesterei a japánok és a kínaiak.  A festéstechnika érdekessége, hogy, egyetlen festőt sem ismerünk, akit az akvarell képei tettek volna híressé, viszont ismerünk híres festők által festett akvarelleket. A. Tóth Sándor előszeretettel alkalmazta az akvarell technikát a bábjaival kapcsolatos vázlatolás során Párizsban. Karikatúráival, portréival szinte mindenki találkozott.

A festő képei az alábbi címen tekinthetők meg: http://vamoscartoon.com/

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!