Az olvasás öröme – dr. Hauber Károly könyve


2009-10-10 10:30:09  | cikk:  | 


Hauber Károly dr. univ. magyar-német szakos középiskolai tanár, Az olvasás öröme című könyvének bemutatóját október 9-én, pénteken 17 órakor tartották a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében.
- Negyvenkét dolgozatot, mini esszét -publicisztikai írást- gyűjt egybe ez a kötet, ami az irodalomról szól. Egy részük irodalmi folyóiratokban jelent meg a nyolcvanas-kilencvenes években, másik része pedig a Pápa és Vidéke című lapban, Az olvasás öröme című rovatban. Ebben a kötetben is - mint az előzőekben - egy-egy időszerű problémát igyekezek megvilágítani, ezúttal azonban úgy, hogy felismeréseket nagy irodalmi művekhez kapcsoltam, olyan alkotásokhoz, amelyekben elmélyedve valóban megismerhetjük az olvasás semmi mással nem pótolható örömeit: az átélés, a megértést és a belátásét- mondta el Hauber Károly a kötet szerzője.
A megnyitón dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója örömmel köszöntötte a szép számú megjelentet, mint mondta, nagyon örül, hogy egy irodalmi, kulturális rendezvényre ilyen sok érdeklődő fiatal jött el. Németh Zsolt, tanár, a Pápa és Vidéke főszerkesztője a szerzőhöz intézte kedves szavait. Elmondta, hogy Hauber Károly a Pápai Hírlapnál volt 6 évig főszerkesztő, s nagyszerű írásai voltak. Kiemelte, hogy a kötet szerzője a jelenlegi hetilapba is ír publicisztikákat, melyek az újságírásban talán a legnehezebb, legátfogóbb témának nevezhetőek.
A bemutatón részleteket olvasott fel a könyvből Babóth Adelin, a Türr István Gimnázium tanulója, egyben Hauber Károly tanítványa és Kossuth Gergő, volt türrös diák, majd a szerző szólt a megjelentekhez. Elmondta, a kötet célja, hogy megszeretesse az olvasást a diákokkal, mert az olvasás élménye nem pótolható semmi mással. Az olvasás örömét, mely maradandó élményt okozott a szerzőnek, Szapphó - a világirodalom legnagyobb költőnőjének - szerelmes verseitől kezdve Vathy Zsuzsa, pápai származású írónő emberi helytállást is bemutató novellás kötetéig kísérhetjük nyomon. A második részben, a Művek mérlegen című ciklus esszéi és kritikái többek között Galgóczi Erzsébet, Jókai Anna, Tóth Árpád és Jékely Zoltán egyes alkotásait elemzik. A kötet utolsó írása a Petőfi és Jókai Pápán címmel rendezett emlékülés tanulságait összegzi.
Beszéde végén Hauber Károly külön köszönetet mondott a borító tervezőjének, Masszi Ferencnek, a szövegszerkesztőknek, Németh Zsoltnak és Molnár-Horváth Anettnek, a felelős vezetőnek, dr. Hermann Istvánnak és nem utolsó sorban a családjának, akik támogatták és segítették munkája során.
A könyvbemutatón az érdeklődők meg is vásárolhatták a kötetet, melyet a szerző dedikált.

Babos Petra

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!