Ismét Pápai Tárlat


2010-11-20 15:18:14  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Ismét Pápai Tárlat főképe
A hagyományokhoz hűen idén is a Somogyi József Galéria ad otthont a Pápai Tárlatnak, melyen 32 pápai, illetve a városhoz kötődő művész mutatkozik be alkotásaival.
A tárlattal egy időben a 65. születésnapját ünneplő Molnár Lajosnak pedig kamarakiállítása nyílott a galéria kistermében.
A tárlat megnyitóján Rádi Róbert, a művelődési osztály vezetője mondott köszöntőt, melyben kiemelte a képzőművész generációk névjegyét az ország és a város életében.
- Lassan akár felrajzolhatnánk a résztvevők „családfáját”. Kezdve a régi „nagyokkal”, akik még jártak a sokat emlegetett KÖR-be: Borbély Lajos, Heitler László, Horváth Lajos, Ézsiás István, Hencze Tamás, illetve a KÖR-höz később csatlakozottak: Zsuppán István, Noll Béla, Khell Zoltán, Ürmös Péter és Kiss László. Majd a magukat Horváth Lajos-tanítványnak valló: Balogh László, Pesei Petra, Mező Lászlóné, Rauch Zsolt, Horváth Balázs és Rumi Olivér. A képzeletbeli családfán külön kis csoportot alkothatna az erdélyi születésű, de városunkban letelepedett művész társaság: a Tirnován és az Ughy család, valamint Katona György és a művész-tanárok köre: Drabant András, Fekete Gábor, Kerpel Péter, Marosi Diána és Cserneczky Attila is. Meg kell még említeni Nemcsics Antalt, a színdinamika professzorát, Cseke Szilárdot, Sándor József Pétert, aki üvegművész, Fülöp Lajost, Horváth Gézát és Molnár Lajost - hangsúlyozta Rádi Róbert.
A kiállítást Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg az érdeklődők számára, aki minden művész alkotásáról mondott egy-egy kedves gondolatot.
- A megyében is súlya van ennek a kiállításnak. A város kulturális élete napjainkban is pezsgő és ezzel a tárlattal meg kell őrizni a nagy elődök szellemiségét, ránk hagyott tradíciókat is. Ennek a városnak van mire építkeznie és kell is. A reformkorban megalapozott kultúrája és szellemisége mindig is előre vitte - mondta a festőművész.
- A Pápai Tárlat a helyi művészek kiállítása, ha erről beszélünk, ki kell emelnem az ide vezető utat, vagyis A. Tóth Sándort, Cziráki Lajost és Hénel Gusztávot, akik híres képzőművész szakkört vezettek - tette hozzá Veszeli Lajos.
A kiállításon gitáron közreműködött Kemenczki Gábor, Steiner Csaba és Marton Bence.

Hírportálunknak Molnár Lajos festőművész elmondta, hogy 65. születésnapja alkalmából nyílott kamarakiállítása és ez a 64. tárlata már.
- 16 évesen kezdetem festeni, aztán körülbelül 20 évesen abba is hagytam, most három évtizede művelem újra ezt a tevékenységet. Gyermekkori álmaimat szeretném valóra váltani ezzel. Elsősorban magyar írók, költők portréit, tájképeket és természetképeket festek. Régebben olajképeket készítettem, most már akrillal dolgozok, mert ez gyorsabban szárad.
Először mindig a motívumot készítem el, azt meg kell szerkesztenem, konstruktív formává kell tennem, majd utána kezdem el festeni- mondta el a művész.
A tárlat december 19-ig tekinthető meg a Somogyi József Galéria nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!