17 éves a Pápa Városi Televízió


2010-11-19 15:14:26  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


17 éves a Pápa Városi Televízió főképe
1993. november 16-án láthatták a nézők az idén 17. születésnapját ünneplő Pápa Városi Televízió első adását. Az önkormányzat 1993. október végén hozta létre az intézményt.
Mike László önkormányzati képviselőként 1993-ban önálló képviselői indítványt nyújtott be városi televízió indítására. A javaslatot az akkori képviselő-testület el is fogadta, így jöhetett létre Pápán –ahogy ez idő tájt az országban több városban is - a helyi televízió, melynek működésében Mike László vezető operatőr mellet Murai Sándor a műszaki, Varga András pedig a szerkesztői feladatokért felelt. A televízió kezdetben hetente egy alkalommal jelentkezett magazin jellegű adással, körülbelül másfél órás műsorok keretében mutatta be az aktuális városi eseményeket, történéseket.  Napi hírműsort 1996 óta sugároz a helyi tévé - Varga András főszerkesztő szerint ugyanis a híradó műfajához meg kellett érnie a stábnak, hiszen szakmailag nem egyszerű feladat egy-másfél percben összefoglalni egy eseményt. Később bevezették a tematikus műsorokat: sport, közéleti és kulturális-szórakoztató magazinokat sugároznak a napi híradó mellett.
- Nagyon hosszú volt ez a tizenhét év. A heti két-három műsortól - amit még a tévé indulása előtt Lacival a szombathelyi regionális híradónak küldtünk - odáig jutottunk, hogy évente már 1600-1700 forgatáson veszünk részt. Természetesen ez sok munkát, energiát kíván, de a stábból mindenki nagyon szereti csinálni ezt a tevékenységet, mert az az igazság, hogy egy bizonyos fokú megszállottság nélkül ezen a pályán nem is lehet megmaradni. Az évek során egy-két változástól eltekintve állandó maradt a stáb. Büszke vagyok arra, hogy többen voltak olyanok, akik nálunk tanultak, gyakorlatoztak, s ma már országos médiumokban tevékenykednek. A napi műsorkészítésen kívül más téren is kipróbáltuk már magunkat, A Morcogi című ifjúsági film után éppen most készítünk egy újabb tévéjátékfilmet. A televíziók egyébként nagy változás előtt állnak, ez minket is érint - a jövő év végére nekünk is át kell térnünk a digitális adásra. Ez főként technikai változtatást jelent: a kamerák, a vágórendszerek és az adó az, amit át kell szerelni, és ez nem kevés anyagi ráfordítást igényel.
A  pénteki adásról Molnár Tímea, a műsor felelős szerkesztője azt mondta, a hagyományos műsorszerkezetet változtatták  egy kicsit ünnepivé.
- Ami különlegessé teszi ezt a műsort, az a Pápai Musical Stúdió közreműködése, ugyanis a csoport is most ünnepli fennállásának évfordulóját, a tizenötödiket.  Ez alkalomból M. Varga Veronika, a stúdió vezetője, a két alapító tag és az utánpótlás két tizenéves tagja lesz a műsor vendége. Ők élőben is énekelnek majd az adásban. A beszélgetések közben bejátszásokat láthatnak a nézők a Musical Stúdió elmúlt éveiről. A két műsorvezető Huszár Hajnal és Müller Orsolya lesz.
Meglepetéssel is készül a városi televízió a születésnap alkalmából: Gosztola István írt egy verset a Pápa Városi Televíziónak a nagy napra, ezt a Poézis című műsorban elő is adja. Ezen kívül az Évfordulónaptár is a Pápa Tv-ről szól majd pénteken.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!