Valóban félnünk kell az iszlám térhódításától?


2010-11-19 15:02:46  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Valóban félnünk kell az iszlám térhódításától? főképe

Az iszlámról mint vallásról, annak térhódításáról és szokásairól beszélgettek a Gólyafészek vendéglőben a Pápai Lokálpatrióta Baráti Kör tagjai. Dr. Decsi János elnök ifjabb Márkus Mihály lelkipásztorral és dr. Mail József apát-plébánossal firtatta a témával kapcsolatban felmerülő kérdéseket.
Dr. Mail József szerint Európa saját önazonosságával sincsen tisztában, hiszen keresztény múltját és a kereszténységének alapjait sem ismeri. Ezzel szemben a muzulmánok egész életét végigkíséri a vallás. Mikor megszületik egy gyermek, az első szó, amit hall, az Isten, s mikor meghal egy ember, akkor az utolsó szó is ez lesz a földi életében, amit hall. Az apát-plébános szerint nem ez a baj, hanem az, hogy a vallás politikává és törvénnyé válik a laikus társadalomban.
- Szét kell választani az egyházat és az államot. A vallás nem dirigálhat a Parlamentben és fordítva sem. A kettő járja a saját útját, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen elszeparáltan éljünk egymás mellett, hanem tiszteletben tartjuk egymás elveit, és ami közös, azt közösen csináljuk.
Az iszlámot nemcsak vallásként kell kezelni, mert már régóta több annál: társadalmi, politikai jelenség is.  Dr. Mail József szerint komoly veszély fenyegeti Európát az iszlám térhódításával kapcsolatban, mivel gyakorlói fontosabbnak tartják a Koránt és annak szabályait, mint állampolgári kötelezettségeiket. Megoldás lenne a problémára, ha az egyes országok maguk képeznének muzulmán vezetőket. Mint mondta, mi magyarok a cigányokkal kapcsolatban pontosan ezt akarnánk elérni: hogy a cigányok állítsanak fel lelkipásztorokat maguknak, akik értenék az ő nyelvüket, kultúrájukat, gondolkodásmódjukat, s így jobban lehetne őket pásztorálni.
Klempa Éva szerint a kisebbségeknek lehetnek jogai, de azok ne haladják meg a többség jogait.
– Ha egy országba egy kisebbség bekerül, akkor azzal a tudattal éljen ott, hogy alkalmazkodnia kell annak az országnak az alapjogaihoz. Jelenleg hazánkban ez fordítva működik, a többség szokásai és életmódja miatt összehúzza magát és lemond az általános jogairól a kisebbségi jogok érvényesítése és a liberális irányzat érvényesülése miatt.
Az iszlám öt törvénye teljesen elfogadható lenne Decsi János szerint, ha a vallási gyakorlathoz nem párosulna erőszakos törekvés annak terjesztése érdekében. Az iszlám nagyon egyszerű vallás, amely nem vette át a római kultúrát se és nem asszimilálta a görög kultúrát és a kereszténységet se. A Korán arabul íródott és csak arabul lehet olvasni. Ragaszkodik a maga egyszerű vallásgyakorlási elveihez.
Dr. Mail József egy egyházi házassági per ismertetésével hozott példát a muzulmánok eredeti vallásgyakorlási szokásairól.
- A Dzsihád gyakorlása azt jelenti, hogy erőszakkal, fegyverrel vagy erkölcsi kényszerítéssel terjesszék a vallást. A kereszténység pedig megbocsát, hiszen azt vallja, hogy Isten az egyszülött fiát adta értünk, emberekért. Ezzel szemben az iszlám azt mondja, egyetlen úr van, az Isten és az ember a szolgája, tehát kötelessége szót fogadni az egyetlen úrnak, nincs tolerancia, megbocsátás.
Az iszlám, mint vallás legalább annyira sokrétű, mint a kereszténység. Az iszlám térhódítása kapcsán sokszor megfeledkezünk arról, ami megkülönböztet minket, keresztényeket az iszlám világától, hogy a mi életünknek és a berendezkedésünknek a közösség az alapja. Sajnos ettől egyre jobban eltérünk, részben az individualizmusnak köszönhetően. Talán nem kellene annyira félnünk az iszlámtól, ha mi magunk is egy kicsit keresztényebbek lennénk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!