Valahol Budapesten ég és föld között áll egy padlás, ami valamitől más, mint a többi


2010-11-18 23:08:26  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Valahol Budapesten ég és föld között áll egy padlás, ami valamitől más, mint a többi főképe
A Jókai Mór Művelődési Központ ifjúsági színházbérleteseinek idén is lehozta a Sziget Színház klasszikus visszatérő darabját, a Padlást. A jó hangulatú darabot a népes diáksereg felállva, többször is visszatapsolva köszönte meg a színészeknek. Az előadás után Pintér Tiborral, egykori pápai diákkal, a darab rendezőjével beszélgettem, mit üzen ez a darab a mai fiataloknak.
- A Padlás eredetileg az előző rendszer elleni gondolatok közvetítője, ezt a mai fiatalok nem értenék, ezért mi ki is vettük belőle. Viszont van egy olyan örökérvényű üzenete, ami mindenkire igaz, gyerekre, felnőttre egyaránt és az az álmodozás lehetősége. Érdekes kérdéseket feszeget a darab, mint például: van-e élet a halál után. Illetve nagyon fontos üzenete az is, a vágy, hogy valami olyan fontos dolgot hagyjunk itt magunk után, amitől mi fontos élőlényei, részei voltunk az univerzumnak.
A tizenegy fős darab a legrégebb óta szerepel a Sziget Színház repertoárjában és ezt játszották el a legtöbbször Pintér Tibor rendezésében. Nálunk is másodszor játszották el a színészek, de a közönség reakcióját ítélve elmondhatom, a Padlás egy örök siker darab, amit nem lehet elrontani. Zenei világa, mondandója és fiatalos lendülete mindenkit megérint.
A darab a címnek megfelelően egy budapesti padláson játszódik. Ám ez sokkal több, mint az átlagos padlások: az ég és föld közötti különleges összeköttetés mellett a valóság és az örökkévalóság közötti kapcsolatot is szimbolizálja.
Pintér Tibor nagyon szereti ezt a darabot. Saját bevallása szerint Presser Gábor sem véletlenül oda írta a színt, ahol játszódik a történet, emellett a rádiós dala külön kedvence, amelyet a gyerekek is nagyon szeretnek.
- Nem feltétlenül hiszek abban, hogy minden ma játszódó darabnak aktuálisnak kell lennie. Úgyis mindenki aktualizál mindent. Kellenek mesék, más századokból, akár középkori mesék, ami egyáltalán nem aktuális. Illetve attól aktuális, hogy nem aktuális. Végre nem politizál, nem üzen, hanem önmagában arról szól, amiről szól.
A jövőre nézve a színház a Lovasszínház produkcióját, a Tróját viszi turnéra. A színházi verzióban közel 50 fős stáb játszik a színpadon, emellett jövőre a West Side Story című musicalt is pódiumra állítja. A Trója Pintér Tibor szerint egy igazán jó, pörgős, a Hollywood-i Tróját megidéző és követő darab, ami nagyon látványos harci jelenetekkel ötvözi a tánc és mozgásszínház látványát, nagyon jó szereposztással: Papadimitriu Athina, Feke Pál, Janza Kata, Morvai Pál, Olter Wanda.
- Kicsit nagyképűen azt szoktam mondani, hogy túl jó a darab. A kisebb művelődési házakba be se férünk, akkora az apparátusa. De nekem misszióm az, hogy valami olyasmit csináljak, ami nekem is a hitvallásom, ami a nézőt is odaszegezi a székhez. Ha ez valakit nem hajt, akkor az összeszedheti a világ összes pénzét, nem lesz jó. Akit hajt, az egy tollal és egy székkel, mint díszlet meg tud csinálni bármit. A Trójával is ez a vágyam, hogy a mai magyar színházi technika és operettszínház által felállított musicalek mellett legyen egy off-off musical, ami nem színházi költségvetésből, milliókból, de lelkesedésből, hitből a maga módján, profi színvonalon odapasszírozza a nézőt a székhez.
A fiataloknak nagyon tetszett az előadás és az, ahogyan kifejezték érzéseiket a színészek.
- Nem szabad félni attól, amit érzünk és amit gondolunk, mert azt ki lehet mondani. Nem is kell hozzá beszéd, cselekedettekkel is ki lehet fejezni magunkat. Nekem ezért is tetszett. Érdemes elmenni színházba, mert itt láthatjuk és érezhetjük ezeket, kell az alapkultúrához. A Padlást pedig mindenkinek egyszer meg kell néznie - mondta Talabér Alexa, 9. E osztályos tanuló.
- A látványossága nagyon megfogott. Szerintem a színészek tudatos munkáját és kiváló minőségű produkciót láthattunk, a zenék is nagyon tetszettek, a színészek is nagyon jó hangúak voltak- összegezte az előadást Gyömörei Anna, 9. E osztályos tanuló.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye Diákönkormányzatának elnöke is csatlakozott az előtte felszólalókhoz, nagyon tetszett neki a darab.
- Igazából arról szólt, hogy mondjuk ki érzéseinket, ez nehéz dolog, mert nem tudjuk, hogyan reagál majd rá a másik ember. A darabban is láthattuk, hogy nem merték elmondani az egymás iránti érzéseiket, ez az életben is gyakran előfordul-vélekedett Boncz Renáta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!