Több száz diák a Regionális Pályaválasztási kiállításon


2009-10-09 18:20:06  | cikk:  | 


Pályaválasztási kiállítást tartottak a leendő középiskolásoknak, ma délelőtt a Városi Sportcsarnokban a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szervezésében.
- Nagyon nagy jelentőségét látom ennek a pályaválasztási napnak, körülbelül harminc kiállító érkezett ma ide. Nehéz terület manapság a helyes pálya megválasztása, itt elsősorban a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló tanulóknak, különösen pedig a pályakezdő fiataloknak szeretnénk segíteni. A program során az érdeklődők átfogó képet kapnak a régió munkaerő-piaci igényeit és keresletét tükröző képzési kínálatáról, szakképzésekről, hiányszakmákról, valamennyi elsajátítható szakmáról, az egyes képzések tartalmáról és a képzésekre való jelentkezések feltételeiről, illetve a képzést követő, az adott szakmával betölthető munkakörökről, munkavállalási és vállalkozási lehetőségekről- mondta el Szántó Zoltán a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főosztályvezetője.
A kiállítás nyitányaként előbb a pápai Református Kollégium Gimnáziumának Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézményének táncbemutatóját láthatták az ide látogatók, majd az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium divatbemutatója következett, ahol a ruhakészítő szak saját termékeit mutatta be.
 A megnyitón Lengyel János, a Foglakoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese mondott megnyitó beszédet, majd dr. Kontrát Károly, országgyűlési képviselő, az önkormányzat Vállalkozási és Gazdasági Bizottságának elnöke szólt a megjelentekhez. Kiemelte, hogy fontosnak tartja ezt a mai pályaválasztási napot, s reméli, hogy segítséget nyújt a diákoknak és szüleiknek a helyes szakma, illetve pálya megválasztáshoz.

Városunkból  mind az öt középiskola megjelent, képviselőiket arról kérdeztük, hogy intézményükben mit kínálnak a leendő továbbtanulóknak.
Polgárné Buzás Erzsébet, a Türr István Gimnázium és Kollégium angoltanára és pályaválasztási felelőse:
-14 éves korban olyan felelős döntést kell hoznia a diáknak és a szülőknek, ami nagyban meg fogja határozni a jövőjét, ugyanakkor ennyi idősen még nem rendelkeznek határozott elképzeléssel. A gimnáziumunk kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy „haladékot” kapjanak, s hogy eldöntsék, hogy hol, illetve mit szeretnének tanulni. Elsődleges célunk, hogy a továbbtanulásra felkészítsük a gyerekeket, tehetségeket gondozzunk és a hátrányos helyzetűeket felzárkóztassuk. Ekkor kialakulhat bennük, hogy humán vagy reál-beállítottságúak-e. Jelenlegi képzésformáink: az ötéves nyelvi előkészítős osztály és az Arany János Tehetséggondozó Program, valamint a nyolcosztályos gimnázium.

Mayerné Pátkai Tünde, igazgatóhelyettes, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma:
-A szülőknek és a diákoknak ebben a zűrzavaros, válságos időszakban a Református Gimnázium évszázados hagyományai miatt ad lehetőséget a helyes pálya megválasztásához. Elég nagy a felvevőkörzetünk, Európa környező országaiból és hazánk távolabbi tájairól is érkeznek hozzánk tanulók, részben a ciklusrendszerünk miatt. Célunk, hogy a gimnáziumi képzés keretében a keresztyén, konzervatív értékek közvetítésével és a kor kihívásaihoz illeszkedő tudásanyag átadásával a kétszintű érettségire, egyetemi és főiskolai tanulmányok megkezdésére készítsük fel tanítványainkat. 2010-től egy újfajta tagozatunk is lesz, a Művészeti Szakközépiskola, ahol grafika, festészet, dekoratőr, néptánc és színpadi tánc szakokra lehet jelentkezni.

Egyházi Andrea, igazgatóhelyettes, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium:
-  Mivel mi a pápai Jókai Mór Közgazdasági Szakközépiskola és Leánykollégium és a Batthyány Lajos Szakképző Iskola és Kollégium összevont intézménye lettünk, közgazdasági, kereskedelmi, vendéglátó ipari, élelmiszeripari és mezőgazdasági képzések állnak a szakközépiskolai és szakiskolai tanulókra és az iskolarendszeren kívüli szakképzés illetve a felnőttképzés iránt érdeklődők rendelkezésére. Szakközépiskolai rendszerünk 11 képzési szakirányt hirdet meg, míg a szakiskolai választékunk ennél is bővebb. Tizenharmadik és tizennegyedik évfolyamunk is van. Az intézmény a pápai férfi futball és női kézilabda utánpótlás-nevelésének bázisiskolája.
Erre a mai napra iskolánk pék-cukrász tanulói marcipán tortát, kenyeret és pitét sütöttek. Tanpincészetünkből furmint bort hoztunk, vendéglátós diákjaink pedig finom falatokat készítettek a standunkra érkezőknek.

Kemény Éva, igazgató, az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium:
- Nagyon fontos ez a pályaválasztási nap, mert egy helyen látják a diákok a megye, illetve a régió kínálatát. A mi standunknál gyakorlati bemutató is van, ami vonzó lehet az intézményünkbe érkezők számára. Autószerelőkkel, fodrászokkal, festőkkel és ruhakészítőkkel jöttünk ide. Manapság azt mondják, hogy a szakemberekre van nagyobb szükség, mert sok a diplomás, a mi iskolánk pedig ebben tud segítséget nyújtani. Célunk, hogy egy használható szakmát adjunk gyerekek kezébe, amivel el tud helyezkedni.

Nagyné Benkovics Judit, igazgatóhelyettes, a Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskola:
- Az idén is négyosztályos, hatosztályos és egy ötosztályos, úgynevezett két tanítási nyelvű tagozatot indítottunk. A gyerekeknek az évek során lehetőségük van eldönteni, hogy milyen szakirány érdekli őket a legjobban. A nyelvi osztályban tanulók kétnyelvű érettségi vizsgát tehetnek, amely egyben közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgának is megfelel.

Babos Petra


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!