Régi pápai újságok digitalizált formában


2010-11-17 18:56:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Régi pápai újságok digitalizált formában főképe
Ma délelőtt dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója és Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója a Jókai Mór Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a digitalizált régi pápai helyi lapokat.
A városi könyvtár célul tűzte ki a helyi vonatkozású lapok digitalizálását a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és az Arcanum Adatbázis Kft. segítségével.
A digitalizálás alapjául a Jókai Mór Városi Könyvtár mikrofilmjeinek digitalizált változata és a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek eredeti hírlapállománya szolgált.
- A könyvtári digitalizálás célja az állományvédelem, a kulturális értékek megőrzése, értékes anyagok rongálódásának csökkentése, az eredeti dokumentum helyett a digitalizált változat szolgáltatása a kutatónak helytől és időtől függetlenül. Tehát mostantól nem kell a Református Gyűjteménybe elmenni, ahol kifénymásolják az adott cikket, hanem az interneten keresztül is elérhető lesz ez a szolgáltatás a: www.papacollage.hu. , a http://jmvk.compunet.hu  és a www.arcanum.hu/hetilapok oldalon. Azt szeretnénk, ha minél nagyobb mennyiségben digitalizálhatnánk az újságokat. Ezek a mi anyagaink, de olvassák el sokan, készítsenek belőle vázlatokat, tudományos műveket, dolgozzanak, végezzék azt a munkát, amit a helytörténészeknek kell. Érezzék úgy a diákok, hogy az idősebb helytörténészek munkáját folytatni kell, tanuljanak tőlük, és ehhez a megfelelő forrás itt lesz - tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit dr. Hermann István.
- A digitalizációt a mai világban már nem lehet elkerülni. A kulturális örökség jelentős része az egyház tulajdonában van. Pápa városa is ezzel büszkélkedhet, ez a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye, amely tekintélyes anyagot őriz. A jövőben ezt a papír alapú anyagot meg kell menteni valamilyen elektronikus formában. Ez a feladat az egyházakra is óriási munkát ró, amit a jövőben is folytatunk. A Dunántúli Protestáns Lapot teljesen ingyen digitalizálta az Arcanum Kft. számunkra. A digitalizálással biztosított az írott művek fennmaradása és ismertsége az elkövetkező idők technológiai világában. A könyvtárak a digitalizálás által a nyomtatott könyvek tárházából olyan információs központokká válhatnak, amelyek az internet és a multimédia minden előnyével egyre több embert képesek még több információhoz juttatni - hangsúlyozta Köntös László.
Az Arcanum Adatbázis Kft. nevében Biszak Sándor ügyvezető igazgató szólt, aki elmondta, hogy a cég Magyarország vezető tartalomszolgáltatója.
- Mivel több mint tíz éve foglalkozunk közgyűjteményi anyagok tömeges digitalizálásával, egyedülálló tapasztalatokra tettünk szert.  A digitalizálás olyan eljárás, amelynek segítségével a hagyományos dokumentumok számítógépen olvashatóvá és tételesen visszakereshetővé válnak, amellyel a könyvtárak munkája is új dimenziót kap. A szkennelési munkálatokat követi a szövegfelismerés, majd a szükséges ellenőrzések. A dokumentumban lévő információ akkor tölti be igazán szerepét, ha használható. Ennek eszköze a keresőprogram. Egyszerre több lap tartalma kereshető vissza keresőprogram segítségével. Így nem kell sok-sok évfolyamot átlapoznunk, ha egy adott témában kutakodunk, elég a keresett szót beírnunk- tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Digitalizált régi pápai helyi lapok:
Dunántúli Protestáns Lap 1891-1945
Pápa és Vidéke 1923-1944
Pápai Független Kisgazda 1945-1948
Pápai Hírlap 1888-1944
Pápai Ifjúsági Lap 1885-1889
Pápai Közlöny 1892-1921
Pápai Lapok 1874-1919
Pápai Néplap 1945-1949
Pápai Újság 1899 és 1944-1945

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!