Értékes helytörténeti anyag a könyvtárban - digitalizálják a régi fotókat


2010-11-12 08:11:49  | cikk: mo  | 


Értékes helytörténeti anyag a könyvtárban - digitalizálják a régi fotókat főképe
A számítástechnika fejlődése adta lehetőséget kihasználva a Jókai Mór Városi Könyvtár évek óta gyűjti és digitalizálja a korabeli pápai képeslapokat. A könyvtár számos budapesti és pápai gyűjtőt felkeresett, de érkeztek régi képeslapok Szerencsről, a Zempléni Múzeum 80000 darabos állományából is – adott tájékoztatást dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója. A képeslapok elejét és hátulját digitalizálva kiépítettek egy adatbázist, egyrészt értékmegőrzés céljából, másrészt pedig azért, hogy mindez áttekinthető legyen.

Ezt a vonalat folytatva és továbbgondolva döntöttek úgy, hogy a könyvtár indulása óta az intézmény tulajdonában lévő, helytörténeti jelentőséggel bíró fotókat is fel kellene dolgozni. Így Hermann István és a SZIKLA, vagyis a pápai intézményben használt integrált könyvtári rendszer fejlesztői készítettek egy programot, amely képes arra, hogy feltárja, bemutassa és információkat közöljön egy adott fényképről.

A városi könyvtár igazgatója elmondta, a könyvtár tulajdonában lévő fotókat már 90 százalékban feldolgozták. Ez annyit jelent, hogy az intézmény munkatársai információkkal látják el az adott dokumentumot: kiderítik hol készült, mit ábrázol, kik szerepelnek rajta, mikor készülhetett.
Hermann István azt is közölte, hogy a városban tevékenykedő egykori fotósok, hobbifotósok gyűjteményéből is válogathattak pápai vonatkozású felvételeket. Ezzel együtt egy többtízezres állomány válhat elérhetővé az érdeklődők számára. A már feldolgozott fényképeket a városi könyvtár honlapján tekinthetik meg a látogatók. (http://jmvk.compunet.hu/ )
A folyamat természetesen nem állt meg. A Jókai Mór Városi Könyvtár olyan gyűjteményekből is vár helytörténeti jelentőséggel bíró fotókat, amelyek tartalmaznak olyan darabokat, melyek részben vagy egészben pápai utcarészleteket tesznek láthatóvá, felismerhetővé. Az ilyen jellegű fényképeket a könyvtár nem tulajdonítja el, mindössze digitalizálja és feldolgozza. A fotókat előzetes egyeztetés után várja a városi könyvtár.

Természetesen a digitalizálás folyamatában adódnak olyan jellegű nehézségek is, hogy a könyvtárosok – akár helytörténeti kötetek felhasználásának segítségével – fejüket összedugva sem tudják megállapítani, hogy az adott fotó mely városrészt ábrázolja. Hamarosan induló játékunkban hírportálunk olvasói is részesei lehetnek ennek a különleges ötletbörzének. Kövessék figyelemmel felhívásainkat!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!