Csizmadiamesterek Pápán


2010-11-10 19:37:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Csizmadiamesterek Pápán főképe
Az Ipartörténeti Kör ma délután tartotta soron következő összejövetelét az Ipartestület székházában. A mai alkalommal a csizmadiamesterségről volt szó, Schneiderné Fódi Julianna előadóval Szalay Aladár, az Ipartestület egyik tagja beszélgetett.
Pápán és környékén közel 110 csizmadiamester élt. A csizmadiák zöme a Flórián, a Csatorna és a Varga utcában lakott. Azokban az időkben a mesterek háromnegyed része vásározott. A pápai hetivásár kedden és pénteken volt, amikor a Fő téren sátrakat vertek és ott árulták portékáikat- mondta Szalay Aladár.
- Szüleim, nagyapám, dédapám mindnyájan csizmadiaként tevékenykedtek. A család utolsó élő csizmadia tagja Pordán Mihály (nagynéném férje) volt. Gyermekkori emlékeim között felbukkan a régi kirakodó vásárok képe. A tavasz és a nyár a pangás, a felkészülés időszaka volt az őszre és a télre. Augusztus közepétől indult a szezon, az aratásból és csépelésből befolyt pénzből a jómódú gazdák már el is kezdtek vásárolni. Este 18 óra után tilos volt dolgoztatni és dolgozni is, hogy miért nem tudom, talán a 8 órás munkaidő miatt. A vásárok alkalmával a Nagytemplom előtti szökőkútnál voltak a cserepesek, ruhások és cipészek sátrai. A mai OTP sarkánál álltak a törökmézesek és az apró ajándék árusok. A hajdani Béke presszónál (ma kínai étterem) kezdődtek a csizmadiák sátrai. A legidősebb iparosé volt az első hely jobbról és balról is, majd utánuk következtek a fiatalabbak időrendi sorrendben. Emlékeim szerint negyedévente tartottak országos vásárokat, amikor sokkal nagyobb volt a forgalom. Voltak vidéken is vásárok, Ajkán, Devecserben és Lovászpatonán, amire mindig nagy izgalommal készült az egész család. A szombat és a vasárnap a csizmák átfényezésével és csomagolásával telt. Jó vásárnak számított, ha 10-15 pár lábbelit el tudtunk adni- emlékezett vissza Schneiderné Fódi Julianna.
Az Ipartörténeti Kör legközelebb december 8-án tartja következő előadását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!