„Ha még lesz emberi arcuk, úgy csókoltatom őket.”


2010-11-05 21:46:44  | cikk: Tóth Tamara  | 



A Pedagógus Művelődési Ház Közhasznú Alapítvány és a Pápai Nagy László Kör közösen emlékezett ma Nagy Lászlóra a művelődési házban. Az emlékezőesten a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai, valamint Halász Brigitta, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulója és Kapcsándy Klaudia, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tanulója műsorban adtak ízelítőt a Kossuth-díjas költő poéziséből és a bolgár népköltészetből magyarra ültetett énekelt versekből.
Kerecsényi Zoltán köszöntőjében elmondta, a híres magyar poéta pápai tanulmányai befejezésének 65. évfordulója alkalmából emlékeznek ma, majd kiemelte Nagy László egyik utolsó interjújának mondatát, mely szerint mit üzent a költő a XXI. század embereinek, elsősorban a fiataloknak: „Ha még lesz emberi arcuk, úgy csókoltatom őket.”
- Mi Nagy László verseivel, gondolataival az „emberi arcú” mát szeretnénk „szelídíteni” – fogalmazott az intézményvezető.
Ezt követően Huszár János beszélt a költőről. Az Apáczai-díjas tanár, Bél Mátyás-díjas helytörténész, személyesen is ismerte Nagy Lászlót, hiszen a polgári iskolába együtt jártak, s utána is tartották a kapcsolatot, sok kedves, közös ismerősük volt. Visszaemlékezésében úgy fogalmazott: visszahúzódó, jól tanuló, kedves, de betegsége ellenére nagyon erős fiúnak ismerte, aki az iskolai vetélkedőkön elsősorban rajzaival szerepelt, nem is tudták róla társai, hogy verseket írt.
A Zöldfa utca – mai Világos utca -, ahol testvéreivel és nagyanyjával élt, zárt közeg volt, nagy kitűntetésnek bizonyult az, ha oda egy-egy diáktárs bebocsátást nyerhetett, de az utca egyben találkozóhely is volt a diáktársak számára. A korabeli iskolai tornaórák, szünetek emléke mellett a tanár úr előadásában az 1930-as, 40-es évek iskolai hagyományai, szokásai, tanügyei is megelevenedtek egy korabeli, az egykori pápai Római Katolikus Polgári Fiúiskolai értesítőjének segítségével. Az előadás vége beszélgetésbe ment át, ahol Kerecsényi Zoltán kérdezte további emlékeiről Huszár Jánost. Pápa város polgármesterének édesanyja, Kovács Zoltánné is bekapcsolódott a beszélgetésbe, aki iszkázi születése révén szintén kedves emlékeket osztott meg a szép számban megjelent közönséggel, illetve a költő Vasban vagyok című versét is elszavalta.
A rendezvényen részt vettek Mátyus Alíz és Hámori András pápai születésű, ma Budapesten élő kortárs írók is.



Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!