Csendes főhajtás a Mándi Márton István utcai emléktáblánál


2010-11-04 22:21:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Csendes főhajtás a Mándi Márton István utcai emléktáblánál főképe
A politikai önkény áldozataira emlékeztek a jelenlévők a Fidesz Ifjúsági Tagozatának és a Fidelitas helyi csoportjának közös szervezésében ma este a Mándi Márton István utcai dr. Katona István emléktáblánál.
A megemlékezésen dr. Kovács Zoltán Pápa város polgármestere, a Fidesz választókerületi elnöke és dr. Trosits Bernadett, a Fidesz Ifjúsági Tagozatának megyei elnöke szalagot kötöttek az emléktáblán lévő koszorúkra, majd a jelenlevők mécsest gyújtottak és a Himnuszt éneklésével tisztelegtek az 56-os hősök emléke előtt.

Képek:

November 4. - egy szomorú dátum

1956. november 4-én szovjet csapatok özönlötték el Magyarországot és vérbe fojtották a forradalmat. Ezen a napon alakult meg Kádár János "Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya" is. Ez a bábkormány hívta be formailag az inváziós csapatokat Magyarország területére, a törvényes kormány megdöntésére. November 4. történelmünk egyik legszomorúbb napja. Az a Kádár János hívta be a szovjet csapatokat, aki néhány nappal korábban még Nagy Imrével együtt támogatta a forradalmat. November 4-én hangzott el Nagy Imre híres közleménye a rádióban: "csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van". Bár Nagy Imrének nem voltak csapatai, és kormánya sem volt helyén, mert a jugoszláv nagykövetségre menekültek a tagjai, ettől függetlenül a törvényes miniszterelnök ő volt.
Nagy Imréék menekülése egyébként hiábavaló volt: Tito jugoszláv kommunista vezető ugyanis tőrbe csalta őket. Kiszolgáltatta a valóban forradalmi magyar kormány tagjait a szovjeteknek, akik egy ideig Romániában, Snagovban őrizték Nagyékat. A Nagy Imre kormány több tagja utóbb kivégzésnek vagy börtönbeli megpróbáltatásoknak esett áldozatul.

November 4-én a Nagy Imre kormány egyetlen tagja mutatott példátlan hősiességet: Bibó István parasztpárti (Petőfi-párti) államminiszter, a "szobatudós", a jogelmélet kiváló szakembere. Ő a Parlamentben maradt a legvégsőkig, és november 4-én kora reggel személyesen vitt el az amerikai követségre egy levelet. Azt kérte, hogy azt sürgősen továbbítsák Washingtonba, Eisenhower elnöknek. Levelében Bibó politikai, diplomáciai támogatást kért az amerikaiaktól, nem katonai segítséget.
Forrás: Internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!