Volt egyszer…(egy Marcal folyó)


2010-11-03 08:02:13  | cikk: áh  | 


Talán, lesz is. Majd. Valaha, ha nekünk, embereknek, lesz elég eszünk hozzá. Mondjuk, csodálnám.
Ha így is… feltehetően, nem az én életemben.

Kár.

Ennyi volt. Örülök, hogy láttam, s élhettem. Néma, mély, jeges szorítás a szívben…


Vagy harminc év kellett hozzá. Hogy ismét ez legyen.
Gyermek voltam…  Hetvenes évek eleje. Nem volt Internet, a híreket a szocializmus szűrte. Tények helyett, szóbeszédre alapult a tudat. Ajkához kötöttük az eseményt. Hogy timföld-e, azt már nem tudom. Valami ipari létesítmény „balesete”. A víztetőn hassal felfelé, fehéren úsztak le a testek. Vagy az elején még szédelegve, vízközt. Dögök feküdtek az iszapban. Forintért hoztuk ki őket a kereskedőknek. Ha rózsaszín volt a kopoltyú, fizetettek


Nem tanul a világ

Nem.
Nem a hidak alatt elfutó öt-nyolc méteres vízfolyásról beszélek. Hanem a partról, a kapcsolódó életteréről. Le kell menni-, oda kell menni hozzá. Ha lehet gyalog. És nem a hidaknál.  A hasonló nevű réteken át, tocsogókban bíbic fészket kerülgetve, vércse röptét lesve. Idő kell, ottlét. Látni tudás.

Eddig titkoltam. Van, vagyis volt vidránk. Riválisaim voltak a csukázásban. Hódok döntötték be a fákat, tövüket ceruzaheggyé rágva. Hőgyész és Kesző között vad- buja Vizi világ nyiladozott. Visszahódított majd mindent a természet. Az idő helyrehozta a hibákat.
Szerencsénk is volt. A hivatal sem vak mindig. Ezt a szakaszt oltalom alá helyezte. Nincs favágás, mederkotrás. Legyen minden, ahogy akar. Húsz méter széles ősdzsungel a part. Se kocsival, se motorral mellette. Csak toronyiránt a faluból.
 
Ugray ha erre járt, kószálás közben meg- megállt: - Hej, te gyerek! Tán észre se veszed, micsoda tündérvilág közepiben élsz. Mint a kiválasztottak… Mindened megvan. Otthon is. Ide meg csak ki kell lépned. Hát, vigyázz rájuk!

Nem vertem nagydobra. Részem lett, természetes.

Most hideg, vörös-barna folyam. Fehér tajték a tetején. A hidaknál kőgát, gipszpor hegy. Munkagépek, gumicsizma, nylonruha. Unott pofájú, őrt álló vizesek. Munka. Tetemek. Úszik a vízen a nagy dög harcsánk
A bakok, a disznók, a Tőzeg nádjában oszlanak. Nem áram folyik benne, lassún emészt húst a méreg. Idejárt inni a szarvas… valahol a kukoricában vár köhögve az enyészetre.

Védekezés.
Hogy legalább a Rábát, a Dunát… Valamelyest. Pedig, az már nagy víz. Kiheveri, elnyeli.
Önző vagyok. Összeszorul az öklöm.
A Miénk elpusztult.  Egy meder, halott anyag.
Ömlik lefelé.
Egy darabig még hír. Aztán a média lapoz.

Lajos sír. Befelé, halkan. Nem azt a tíz kiló halát siratja. Pontosan elmondani nem tudja. De értem, tudom. Azt a megfoghatatlant és mondhatatlant… a hajnalt, a készülődéseket, a varázst. Az előtte estét, az Ünnepeket. S hogy itt bármi megtörténhet… Álmodjuk a méternyi
csukát. Rántását a támolygó kanalán, a feszes húzást. S ahogy átfordul végre lomhán a zsinórpanyókán.

Megszűnt, eltűnt világ.
A kormorán röpte. A kacsák, a liba. A pézsmapocok V-je. Az elázások, a vágyak... Kandalló előtt kipiruló remények. Nem állunk többé tótágast a vízben. Ludakért se megyünk át telente, meztelen a túlpartra. Nem hozzuk át, ahogy néha, fogaink között tartva.
Nem az Animal Planet. Valóság. Szúnyog, bagócs, kullancs. Iszalag, tüske. Láp, tőzeg. És vadvirág, harmat, illat. Hold sarlója ring a vízen. Zsarátnok vöröse. Kéz- a kézben. Gyaloglás, zúzmara. Dér-gyémánt csillogás. S a kelő nap, a csönd. Élet. Csobban a víz. Hal rabol. Lutra feje. Szuszogás, vizslatja a hínárt.

Most, halott folyó.
Nincs dolgom több a Marcalnál.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!