Halottainkra emlékeztek


2010-10-31 18:14:47  | cikk: mo  | 


Halottainkra emlékeztek főképe
A halottak napja jó alkalom arra, hogy emlékezzünk az úton előttünk járókról, és egy kicsit – mint tükörbe – magunkba tekintsünk – emlékezett ma délután a Pápai Huszáregyesület az I. és II. világháborúban elesett katonákra, honfitársakra. A koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezés a Jókai Kör által az első világháborúban elesett katonák emlékére állíttatott keresztnél kezdődött, ahol Horváth Ferenc hagyományőrző huszár őrmester tartott emlékbeszédet.
- Most, amikor megállunk hősi halottaink emlékkeresztjeinél, és a világháborúban elvesztett honfitársainkra emlékezünk, komor keserűséget érzünk. Ezek a háborúk kezdettől fogva nem a mi háborúink voltak. A nagyhatalmak játékszereként keveredtünk bele. Mindazon áldozatok, amelyeket meghoztunk, csak arra voltak jók, hogy tovább táplálják a háború feneketlen étvágyát, amely egymás után nyelte el értékeinket és végül oly sokat közülünk – fogalmazott a szónok.
Horváth Ferenc beszédében az emlékezés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Összefoglalta, emlékeznünk kell az előttünk járókra, tisztelni és megőrizni hagyományainkat, mert ezek jelölik ki azokat a kereteket és értékeket, amelyek szerint élni érdemes. Azokra az emberekre kell emlékeznünk, akik a legtöbbet adták, amit ember adhat: az életüket. A mai nap arra van, hogy visszanézzünk, de nem szemünkkel, hanem szívünkkel. Visszagondoljunk rokonainkra, ismerőseinkre, az elmúlt nemzedékekre – hangzott az emlékbeszéd.
A koszorúk elhelyezése és a gyertyagyújtás után az emlékezők átvonultak a második világháborús kereszthez, ahol Varga Sándor hagyományőrző huszár főhadnagy szólt az egybegyűltekhez.
- Lélekben ma újratemetjük hős elődeinket, szeretteinket, mert talán nincs olyan család Magyarországon, amely ne vesztett volna el legalább egy apát, fiút, fivért a nemzetet próbáló háborúkban. A lélekharang ma értük szól, a gyertya ma nekik világít – mondta a huszár főhadnagy.
Varga Sándor azt hangsúlyozta, a II. világháborús hősök emlékhelye ma a kegyeletadás mellett a béke jelentőségére hívja fel a figyelmet. Azt sugallja a mai kor emberének, becsülje meg, hogy közvetlen háborútól mentes korban és országban élhet – fogalmazott Varga Sándor.
A koszorúk és mécsesek elhelyezése után az emlékezők a magyar és német katonák emlékére, valamint a pápai térségben a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékére 2004-ben állíttatott emlékhelynél is gyertyát gyújtottak.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!