A közös agrárpolitikáról


2010-10-29 18:22:07  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A közös agrárpolitikáról főképe

Téli Róbert a Magyar Agrárkamara mai összejövetelén a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményében tartott előadást az Európai Unió közös agrárpolitikájának 2013 utáni időszakáról, melynek előkészítése éppen most zajlik az Európai Unió bizottságaiban.
2011 első félévében hazánk adja a soros elnökséget az Unióban. Az Unió soros elnöksége távolról sem protokolláris feladat, hat hónapon át ugyanis az elnök szervezi, menedzseli, és bizonyos fokig irányítja is az Uniót. Amit ebből a nagyközönség lát – úgy, mint a miniszteri értekezletek -, csak a jéghegy csúcsa.
Tulajdonképpen itthon is rendkívül nagy jelentősége lesz ennek az időszaknak az előkészítő munkákban, azonban előreláthatóan Magyarországnak várhatóan a jogszabályi előkészítés helyett a szakmai előkészítés lesz a feladata abban az időszakban, s mindenképpen figyelemmel kell kísérnie mind a szakmai szervezeteknek, mind a minisztériumoknak azt, hogy a közös agrárpolitika kialakításakor a magyar érdekek is érvényesüljenek-hangsúlyozta a Veszprém Megyei Agrárkamara (továbbiakban: VMA) főtitkára.
A magyar szakmai álláspont az agrárpolitika irányát követően nincsen egyedül az Unióban, hiszen a Magyar Agrárkamara a Visegrádi Négyek Agrárkamaráival közösen már megfogalmazta azokat az elvárásokat, amelyeket szeretnének viszontlátni az új, közös agrárpolitikában. A jövő héten lesz Brüsszelben az európai uniós mezőgazdasági érdekképviseletek soros konferenciája, ahol ezek az álláspontok itt is képviselve lesznek.
- Már szivárogtak ki brüsszeli agrárpolitikai álláspontok, melyek alapján azt mondhatjuk, a kompromisszumos közép álláspont lesz várhatóan a brüsszeli elképzelések alapja, ezen kell mind a magyar, mind hasonló érdekeket valló tagországoknak finomítani, igazítani - mondta a főtitkár.
Téli Róbert szerint fontos, hogy megőrizzük azt a közvetlen támogatást, amely most is a termelők rendelkezésére áll és igyekezzük ezt egységesíteni, hogy ne forduljon elő az a szomorú példa, hogy egyes tagállamokban több mint 300 eurót kapnak a gazdák hektáronként, míg hazánk csak 150-180 euró/ha támogatásra jogosult. Emellett továbbra is nagyon fontosnak tartja a mezőgazdasági beruházásoknak a vidékfejlesztési politikában való megjelenését és a versenyképesség javítását, erősítését.
A hátralévő időszakban a gazdálkodóknak a fejlesztéseiket, a gazdálkodásukat meg kell tervezni, a gazdaságos és nyereséges működéshez pedig fontosnak és szükségesnek tartja a VMA főtitkára azt, hogy a gazdálkodók lássák azokat az irányvonalakat, amelyekre majd oda kell figyelni az elkövetkezendő években. Itt megemlítette a kölcsönös megfeleltetés feltételrendszerét, amely már 2004 óta érvényben van Magyarországon, betartásának hiánya komoly hátrányokat és szankciókat jelent akár bírság, akár pályázatoktól való elesés szempontjából is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!