IN MEMORIAM EGRESITS JÁNOS (1946-2010)


2010-10-29 16:45:40  | cikk: Kerecsényi Zoltán  | 


IN MEMORIAM EGRESITS JÁNOS (1946-2010) főképe
Fájdalmas minden búcsú, minden búcsúzás. Fájdalmasabb talán akkor, ha olyan ember távozik az élők sorából, akit igen sokan ismertek, kedveltek. A pápai Pedagógus Művelődési Ház nyugalmazott igazgatójára, Egresits Jánosra emlékezünk, aki 2010. október 28-án elhunyt.

Egresits János 1946. június 28-án született Pápán. 1952-től 1960-ig az I. sz. Általános Iskolában, majd 1960-tól 1964-ig a Türr István Gimnáziumban végezte általános- és középiskolai tanulmányait. Nyomdász szakmunkásvizsgáját követően, 1964-től a pápai nyomda kézi- majd gépi szedőjeként, végül helyettes vezetőjeként dolgozott. A szombathelyi főiskola népművelő-könyvtáros szakának elvégzése után, 1969 novemberétől 1990 júniusáig a pápai Jókai Mór Művelődési Központ előadójaként, igazgatójaként, majd főmunkatársaként munkálkodott. 1990 július 1-től 2008. február 29-ig pedig a pápai Pedagógus Művelődési Ház intézményének vezetője volt. Életében sokan megkérdezték tőle, hogy mit tart élete fő munkájának. Gondolkodás nélkül mondta, hogy azt az Erkel Klubot, amelyet húsz esztendőn át vezetett. Pályája legszebb két évtizedének tekintette, mint erről a halála előtti hetekben megjelent „Volt egyszer egy Erkel Klub” című kötetében is vallott. Egresits János mintegy 1500 klubtag barátságát, szeretetét, ragaszkodását tudhatta magáénak. Vicces, de valóban találó, ahogy ezek a fiatalok – ma már felnőtt emberek – a Klubot nem is Erkel Klubként, hanem humorosan, „Jancsi-klubként” emlegették, - emlegetik. Mert valóban, Egresits János, „Jancsi” vidám, élménydús klubfoglalkozásokat, felejthetetlen Ki-mit-tud vetélkedőket, táncesteket, kirándulásokat, bálokat, szilvesztereket szervezett számukra, melyeket ma is szép emlékként őriznek a hajdani városi fiatalok. Neves személyiségekkel is kapcsolatot tartott, akiket nem egy ízben hívott meg találkozókra, előadásokra. Elég csak megemlíteni a sokak közül Básti Lajos, Dinnyés József, Lukin László, Tóth Titusz nevét.

Egresits Jánosnak gyermekkora óta volt kapcsolata a városi pedagógus otthonnal, hisz gyakran szerepelt ott színjátszóként, énekkari tagként, később pedig tánciskolásként. A sors megadta neki, hogy aztán vezethesse is e nagy múltú intézményt. A Pedagógus Művelődési Házban szintén közel két évtizedet töltött el vezetőként. E közművelődési intézmény sajátos, megszokott színvonalának megtartásáért, a külső és belső hangulat megőrzéséért sokat kellett küzdenie, de mindvégig sikerült fenntartania a város és vonzáskörzete pedagógusainak hathatós együttműködésével, hűségével ma már az ország egyetlen ilyen jellegű házát. Büszke volt a Ház tekintélyes múltjára, erről tanúskodik 2001-ben napvilágot látott „A Pedagógus Művelődési Ház története” című munkája is.

Egresits János ízig-vérig közösségi ember volt. A zene szeretete is végigkísérte. Kiváló hangulatot tudott teremteni, például amikor a zongorához ült. Elnöke volt a Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara Egyesületnek, elnökségi tagként, tagként segítette a TIT városi szervezetét, illetve a Türrös Öregdiákok Egyesületét. Munkásságát 1996-ban a Báró Eötvös József Emlékérem arany fokozatával, 2001-ben pedig Pápa Város Millenniumi Emlékérmével ismerték el.

Mi pedig, - közelítve a Ház 60. jubileumához - nagy becsben tartjuk a megsárgult régi okleveleket, különböző fesztiválokon, versenyeken, bemutatókon elnyert serlegeket, vázákat, plakettokat és nem utolsó sorban az Erkel Klubos klub-naplókat, fényképalbumokat, amelyek Egresits János tevékenységének emlékét is képezik. Egresits János életének 64 esztendeje gazdag, tartalommal teli volt. Személye sokak emlékezetében őriződni fog. Nyugodjék békében!

 A Pápai Pedagógus Művelődési Ház nevében:

Pápa, 2010-10-29

Kerecsényi Zoltán                                                                                                  
/ intézményvezető /

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!