A mozgás szenvedélye, a tánc heve jelenik meg fotóin – Horváth Géza kiállítása a Várkastélyban


2010-10-28 20:29:44  | cikk: mo  | 


A mozgás szenvedélye, a tánc heve jelenik meg fotóin – Horváth Géza kiállítása a Várkastélyban főképe
Fotóinak láttán nem statikus állóképeket szemlélünk, ő a filmet ragadja meg a táncban, a mozgás szenvedélye, a tánc heve süt át alkotásain – fogalmazott Szabó Béla EFIAP fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke Horváth Géza fotóművész (E-MAFOSZ), operatőr kiállításának megnyitóján. A művész 22. önálló kiállításán rendhagyó módon nem válogatással jelentkezik, hanem egyetlen téma különböző alkotásait mutatja be közönsége számára a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján. A fotókon ezúttal a tánc, a balett elevenedik meg.
A kiállítás ma esti megnyitóján a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói, Kapcsándi Klaudia és Halász Brigitta működtek közre versekkel, melyek mindegyike a tánc örömét, szépségét ragadták meg. A tárlatot Szabó Béla nyitotta meg, aki beszédében a fotográfus és a táncos különleges kapcsolatáról szólt. Kihangsúlyozta, mindkét művész egyedül van, a fotográfus egyedül van a kompozícióval, a táncos pedig egyedül önmaga uralja mozdulatait. Egyikük sem hibázhat. A fotós nem vétheti el a pillanatot, hiszen az elszáll és soha nem tér vissza. A táncos sem hibázat, mert mindenki őt figyeli. Szabó Béla kiemelte azt is, nagyon büszke arra, hogy Horváth Géza 1993 óta tagja a Győri Fotóklubnak és különösen örül, hogy a művész egy ilyen csodálatos épületben állíthatja ki alkotásait, mint a Várkastély.

Sokan emberfotósnak tartanak – vallja magáról Horváth Géza, aki már több mint 3 évtizede foglalkozik a fotográfia művészetével. Ahogy mondja, véleménye szerint a világon a legszebb teremtmény az ember. A balettben pedig a legnagyobb kihívás ezt a csodálatos teremtményt mozgás közben fotózni. Horváth Géza úgy fogalmazott, a balett képes finoman, árnyaltan vagy éppen drámaian kifejezni az érzelmeket. És ez mindig nagy kihívás volt a számára – tette hozzá a fotóművész.


Képek:

Horváth Géza fotóművész, operatőr

Ismereteit autodidakta módon sajátította el.
1978-tól 1985-ig a Pápa Városi Fotószakkör tagjaként sokat tanult tapasztaltabb kollégáktól, akikkel több közös kiállítása volt.
1984 és 1986 között képriportokat készített az egyik napilapnak, mint külső munkatárs.
1984-től hat éven át vezetett fotószakkört a Mezőgazdasági Szakközépiskolában. A diákokkal szép eredményeket értek el. Nyertek számos országos különdíjat, és a pécsi diákfotó-pályázatokon is sikeresen szerepeltek.
1988-ban ismerkedett meg a diaporáma készítéssel. Különböző helyi klubokban népszerűsítette a fotózás e műfaját.
1993 óta tagja az országosan is elismert Győri Fotóklubnak. A fotózásnak köszönhetően ekkor lett a Pápa Városi televízió operatőre, ahol azóta is dolgozik.
1995 után négy országos különdíjat nyert: 45 km, Régi mesterségek, Kiáltó csend, A mi utunk című rövid filmekkel.
2001-ben több országos adó ( MTV1, MTV2, DunaTV) sugározta azt a Pápáról készült filmet, amelynek operatőre volt.
Fotói több országos és nemzetközi kiállításon szerepeltek és nyertek díjakat. 21 önálló kiállítása volt, és más alkotókkal közösen Németországban, Szlovákiában és Magyarországon is kiállították képeit.
2001-ben megkapta a Fotóművész Diplomát (E-MAFOSZ).
2003-ban a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének 100 legeredményesebb alkotója között szerepelt.
Fotósként és operatőrként is a letisztult, a témára koncentráló képekre törekszik, igyekszik visszaadni az emberek igazi énjét, illetve a szép varázsát. Legkedveltebb témái a portréfotók, az aktfotók és a természetfotók. Gyermekkora óta él benne a közlésvágy a világról, elsősorban az emberről. A fotóban, a filmben mindezt megtalálni véli.

Forrás: Horváth Géza honlapja http://gezafoto.webuda.com/index.php

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!