A Pápai TISZK szakmai fejlesztése- Vállalkozói fórum


2010-10-25 21:50:00  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Pápai TISZK szakmai fejlesztése- Vállalkozói fórum főképe
A Pápai Szakképzés-szervezési Társulás „ A Pápai TISZK szakmai fejlesztése” című TÁMOP -2.2.3.-07/2-2F-2008-0024 azonosító számú projekt soron következő fórumára ma délután került sor az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégiumban. A téma ezúttal a külső gyakorlati helyek tapasztalatai a szakképzésről, a gyakorlati helyek elvárásai a szakképző intézményekkel szemben és az észrevételek a fejlesztésben volt.

A rendezvény előtt Unger Tamás, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola igazgatója, a TÁMOP-projekt vezetője tartott sajtótájékoztatót, melyben a TISZK eddigi eredményeiről beszélt.
- Negyedik vállalkozói fórumot tartjuk. Ezeket azért rendezzük, hogy a piaci igényeket és az iskolai képzéseket felmérjük. A mai fórumban három nagyobb vállalkozás mutatkozik be az érdeklődőknek. Az elmúlt fórumok célja az volt, hogy a munkaerő-piaci igényeket felmérjük, megvizsgáljuk. Pályázatokkal, jogszabályváltozásokkal foglalkoztunk, amelyek elősegíthették a cégek hatékonyabb működését. Úgy gondolom, hogy ezek olyan plusz információt adtak az érdeklődőknek, amelyek hozzájárultak a vállalat és az iskola közötti kölcsönös együttműködéshez- mondta el az igazgató.

A résztvevőket Kemény Éva, az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium igazgatónője köszöntötte. Beszédében kitért a múlt héten felavatott címerre, melyen egy idézet található: A munka maga az öröm.
- Mi azt szeretnénk, ha az ide járó diákok ezt így is gondolnák. A munkában ne csak a pénzkereseti forrást lássák, hanem szeressék is csinálni azt, amit választottak, ez a vállalkozónak és az iskolának is a közös érdeke legyen- hangsúlyozta Kemény Éva.

Üveges Tivadar, a Hirtenberger Kft. ügyvezető igazgatója szólt az egybegyűltekhez. A Hirtenberger Automotive biztonság fejlesztésére szakosodott, az autóipar számára gyárt biztonságtechnikai alkatrészeket. A cég 150 éves múltra tekint vissza, amikor is lőszergyárként alapították. Előadásában kitért a szakképzés fontosságára, hiszen a Hirtenberger Kft.-hez elsősorban a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában logisztikusként végzett diákokat veszik fel. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy jó alapokkal érkezzenek a tanulók, és némi gyakorlattal is. Minden vállalatnak a saját feladata, hogy a felvett munkaerőt betanítsa, megismertesse a munkával.

A Pápai Asztalos Kft. képviselője, Szabó András üzemmérnök röviden bemutatta a város egyik legrégebben működő asztalos vállalatát. A cég leginkább szállodák, bíróságok, posta épületek, sportcsarnokok és színházak igényes bútorzatát készíti a világ számos részére. A minősített képzőhely tanulókat is foglalkoztat, céljuk, hogy a munkafázisokon látottakat elsajátítassák a diákokkal. Hangsúlyozta, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kellene szentelni a szakképző iskolával együtt a jó és pontos szakrajz készítésére, valamint a szakmai könyvek biztosítására is.

Majd a Pápai Hús 1913 Kft. munkaügyi vezetője, Bognár András mondta el tapasztalataikat a tanulókról a cég ismertetése után. A Pápai Hús 1913 Kft. 2009. január 1-jén jött létre a közel száz éves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Jelenleg 9 húsüzletük van. Pápán csaknem 1200 fő dolgozik a cégnél, amely elsősorban sertésvágással, darabolással, előhűtőtt és fagyasztott húsokkal, füstölt, hőkezelt húskészítményekkel, sonkagyártással, tárolással, csomagolással, kiszállítással, kiskereskedelmi értékesítéssel, sertéstenyésztéssel és termékfejlesztéssel foglalkozik. A cél, hogy a cég jó hírnevét megőrizzék és erősítsék, a vevők bizalmát elnyerjék, a fogyasztók elvárásainak megfeleljenek, a törvényi és élelmiszerbiztonsági előírásokat betartsák.
 Az idei évben 38 fő tanulót alkalmaznak. A munkaügyi vezető véleménye szerint a többség érdeklődő, azonban vannak olyanok, akik nem minden munkafázist szeretnek elvégezni, ők várhatóan ki is maradnak majd.

Végül Áldozó Tamás alpolgármester, a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás elnöke megköszönte a három előadónak a prezentációját és összegezte a fórumon elhangzott tapasztalatokat, véleményeket.

A délután kötetlen beszélgetéssel zárult az intézmények és a cégek képviselői között.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!