A fővárosban emlékezett a Petőfi Asztaltársaság


2010-10-25 12:02:22  | cikk: Tóth Tamara  | 


A fővárosban emlékezett a Petőfi Asztaltársaság főképe
Október 24-én, Budapesten emlékezett a pápai Petőfi Asztaltársaság húsz fős küldöttsége Nagy Imrére, az általa képviselt eszmékre és az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.
Kora délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia Nagy Imre Emlékházában, Nagy Imre hajdani lakóhelyén kialakított múzeumban ismerkedtek a magyar kommunista-mártír politikus személyiségével, életével- tájékoztatta portálunkat a Petőfi Asztaltársaság.
Az egykori családi otthont idéző reliefeken, valamint négy vetítőasztalon, magyar- orosz-német nyelvű kézírásainak rekonstrukciói segítségével betekintést nyerhettek a történelmi személy életébe-utóéletébe, s beléphettek korhű dolgozószobájába is. Az emlékhely megtekintését követően koszorút helyeztek el a társaság képviselői a ház kertjében álló mellszobornál.
A küldöttség következő főhajtási helyszíne a ferencvárosi Gát utca volt, ahol felkeresték a magyar és az európai irodalom óriásának, a XX. századi városi szegények gondjait megfogalmazó poétának, József Attilának szülőhelyét, amely ma szintén kiállítóhelyként funkcionál.
A pápaiak útja délután végül a rákoskeresztúri Új köztemetőben lévő 301-es parcellába vezetett. Az itt kialakított mementók – a Történelmi Igazságtétel Bizottság 1989-es pályázatának nyerteseként 1992. június elejére elkészült, Jovánovics György alkotta emlékmű, s többek közt Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza nyughelyének - megtekintését követően koszorút helyeztek el a kivégzett kormányfő sírjánál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!