Nem szabad elfelejteni 56’ szellemiségét… hogy tanulhassunk belőle!


2010-10-24 07:40:55  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


 Nem szabad elfelejteni 56’ szellemiségét… hogy tanulhassunk belőle! főképe
Vannak napok és hetek, amelyek kitörölhetetlenek az emberek tudatából és egy nemzet emlékezetéből. Ilyen nap a tegnapi is. Nemzeti felkelésünkre emlékeztünk, ami békés forradalomként kezdődött, de este már halálos lövések dördültek, s a rákövetkező hajnalon a szovjet páncélosok megjelenésével szabadságharccá változott. Rövid dicsőség után hosszú megtorlás következett, aztán pedig összemosódó, eseménytelen, de sokak számára keserves évek. A forradalomban az akkori fiatalság az események motorja volt, kezdeményezéseik nélkül könnyen a csírájában elfojtott megmozdulások közé tartozna 56’ is. Október 23-a jelkép, ezért kiáltották ki hazánkban 1989-ben ezen a napon a köztársaságot. Ezért határozott úgy az Országgyűlés 1991-ben, hogy e nap hivatalos nemzeti ünnep legyen.
Idén az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulóját és a 20 éves köztársasági rendszert ünnepelte az ország, s köztük Pápa város vezetői, intézményvezetői és polgárai is. Elsőként a Deák Ferenc utcában található Kiss Zoltán emléktáblánál, majd a Mándi Márton István utcában lévő dr. Katona István emléktáblánál koszorúztak. Az ünnepi megemlékezés a Jókai Mór Művelődési Központban folytatódott, ahol Nagy-L. István történész mondott ünnepi beszédet. Mint mondta, a szabad véleménynyilvánítás, az elme szabadsága ma már alapvetőnek számít. A magyar történelem különösen gazdag tanulságokban. Az idegen hatalmak, megszállók elleni harcok, véres vereségek nem múltak el nyomtalanul. A magyarok megmutatták a világnak és önmaguknak is, hacsak egy pillanatra is, hogy a szovjet rendszer nem örök. S ez önmagában már a rendszer végét jelentette. Az 1989-es rendszerváltoztatás lehetetlen lett volna 56’ nélkül.
A beszédet követően a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai valamint a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes táncosainak közös zenés irodalmi műsora kezdődött el, majd az ünneplők az intézmény előtt található Magyar Pieta 1956 szobornál elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Mi fiatalok, ma elképzelni sem tudjuk milyen is lehetett szabadság nélkül élni. Nekünk ez természetes, hogy van…sokan nem is becsülik meg. Nem lehet és hagyni sem szabad kiirtani a magyar szívekből azt a szellemiséget, amelyet 56’ hagyott örökségül. Hogy tanulhassunk belőle…

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!