Labor ipse voluptas- a munka önmagában öröm


2010-10-21 20:20:52  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Labor ipse voluptas- a munka önmagában öröm főképe
Ma délelőtt tartotta az Acsády Ignác Szakképző Iskola ünnepi műsorát az 56’-os forradalom és szabadságharc emlékére. A rendezvényen részt vett a teljes tanári kar mellett a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviseletében Stolár Mihály és Takács Pál egykori igazgató is. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett iskolai ünnepséget Kemény Éva igazgatónő beszéde követte. Mint mondta, nem véletlenül ezt az ünnepet választották az új iskolai címer felavatására.
Úgy fogalmazott, 1956 októberében a tüntetők a kifeszített magyar zászlóból kivágták a szovjet mintára készült vörös csillagos sarló, kalapácsos címert, így lett a lyukas zászló az 56’-os forradalom jelképe. Mennyi bánat, vér és megaláztatás fűződött ahhoz a címerhez. Budapesttől kezdve a legkisebb faluig szinte mindenhol ugyanúgy kezdődött a forradalom: kivágták a zászlóból a címert, elénekelték a Himnuszt, elszavalták a Nemzeti Dalt, ledöntötték a vörös csillagot. ezek mind azt jelképezték, hogy elegük van a szovjet megszállás által ránk hozott diktatúrából és az emberek szabad Magyarországot akartak.
- A szabadság olyan fura portéka, hogy amikor megadatik, akkor talán sokan észre sem veszik, vagy másképpen akarják, vagy többet szeretnének belőle, de ha nincs, akkor kínzó és nyomasztó tud lenni a hiánya- mondta az igazgatónő. 1990, a rendszerváltás óta született és felnőtt egy új nemzedék, amely már örökségbe kapta a szabadságot, ehhez tartoztok Ti is. Ahhoz a nemzedékhez, amely talán nehezebben értelmezi a jelképeket és hiábavalónak tart sok olyan dolgot, amelynek nincsen azonnali kézzelfogható haszna. Pedig a tettek értékét nem hasznuk, hanem az igaz voltuk adja meg- mondta Kemény Éva.
Stolár Mihály is köszöntötte az ünneplő közönséget. Beszédében az összetartozás jelképeként említette az új címert. Mint mondta, fontos ismerni a múltunkat, hiszen ebből adódóan van jelenünk és biztosított, hogy van jövőnk is. Az új címer is azért született, hogy a jövő nemzedékének bemutassa, itt is végzett a múltban a tanári kar és az ifjúság. A címer jelkép, ez pedig visszamutat a múltba, Zimmermann Jánosra, Pápa város első díszpolgárára, aki nagyon sok pénzt áldozott arra, hogy a szakképzés a városban beinduljon. A képviselő ezekkel a szavakkal köszönt el a diákoktól:
- Azt kívánom, hogy érezzétek a munka fontosságát, tegyen boldoggá benneteket a munka, hiszen munka nélkül nem lehet jövőnk, nem lehet felemelkedése az országnak és a ti boldogulásotoknak sem.
A beszédeket követően felavatták az iskola új címerét, mely a hagyományoknak megfelelően tartalmazza Pápa város címerét, az ország címerét, a várost jelképező színeket és az iskolában működő szakokat képviselő szimbólumokat is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!