Kálvin konferencia


2010-10-20 21:19:11  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kálvin konferencia főképe
Kétnapos konferenciának ad otthont a Pápai Református Teológiai Akadémia, melynek témája Kálvin János, hiszen tavaly Kálvin születésének 500. évfordulóját ünnepelték a reformátusok. Akkor az akadémia berkein belül alakult egy Kálvin Intézet, amely rendszeresen szervez Kálvin kutató csoportok számára konferenciát, így ma és holnap városunkba a téma legjelentősebb kutatói gyűlnek össze, hogy megbeszéljék tapasztalataikat, illetve kutatásaik eredményét összegzik a témában. A konferencia zártkörű, lényegében a kutatók, teológiai hallgatók és tanáraik vehetnek részt rajta.
Dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora nyitotta meg a tudományos konferenciát. Kálvin évfordulója mellett egy másik jeles ünnepre is emlékeztetett a rektor, mégpedig 1983-ban volt Luther Márton születésének ötszázadik évfordulója. Emellett kihangsúlyozta, Kálvinról és teológiájáról megfeledkezni egyfajta apagyilkossága lenne az egyháznak. A rektor beszélt köszöntőjében Kálvin mai aktualitásáról is. Úgy véli, érezzük művei olvasása közben, hogy nagyon erős belsőséges kapcsolat köt össze Kálvinnal és óhatatlanul előtűnik ezzel egy időben a nyilvánvaló több száz év távolság a mondatai közül.
- Kálvin egy nagy nemzedékváltás kellős közepén élt, hiszen Loyolai Ignác kortársa volt. 1564-et írunk, amikor Kálvin meghal, amikor Michelangelo is meghal, tehát két nagy személyiség tűnik el az európai kulturpalettából és még abban az évben születik két csillag: Galileo Galilei és Shakespeare, két olyan személyiség, akik később nagyban meghatározzák Európa kulturális életét. Ezek az évfordulók jellemzik azt a tengelyjellemet, amely Kálvin egész személyiségének, teológiájának, munkásságának is a középpontját jelenti-mondta a rektor.
Kálvin munkássága nemcsak a református egyháznak jelentős, hanem sokkal inkább az európai kultúrtörténetben, politikában, gazdaságban, pénzügyi világban is fontos volt, hiszen mindig ismerték és számon tartották a nevét. Kálvin, akárhogyan is nézzük az európai fejlődési vonalakat, s ha ezeket visszahúzzuk a tizenhatodik századba, abba a századba, amikor óriási szellemi erő szakadt fel Európa szívében, akkor az indulójában, origójában mindig ott találjuk Kálvint, a maga gondolataival, személyiségével, a maga nyilvánvaló jelenlétével.
Téma lesz többek között a nemzetközi Kálvin kutatás legújabb fejleményei, Kálvin teológiája Pázmány Péter szemével, Kálvin egyházkormányzati felfogása, Gondolatok Kálvin betegségének és halálának okairól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!