Cseh diákok látogattak a Közgázba


2010-10-18 20:04:14  | cikk: HuHa  | 


Cseh diákok látogattak a Közgázba főképe
A közelmúltban ért véget a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézményének, a volt Közgáznak a Ceeconomy elnevezésű Comenius projektje, melyben hat ország vett részt. Az együttműködés során kialakult kapcsolatok tovább élnek, ezt bizonyítja a cseh diákok pápai látogatása. A Tábor városából érkezett tizenhárom középiskolás két napot töltött Magyarországon, múlt vasárnap késő este érkeztek és szerdán reggel búcsúztak vendéglátóiktól.
-A kétéves projekt során mi jártunk a partnereknél, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Lengyelországban, Romániában. Nálunk azonban nem volt projekttalálkozó. Így örömmel fogadtuk, amikor a projekt zárásakor a cseh partnerek közölték, hogy szívesen meglátogatnák városunkat. Erre a látogatásra október 10. és 13. között került sor – mondta el Molnár András angoltanár, a Ceeconomy projekt vezetője. A csehországi Tábor városából érkezett tizenhárom diák és két kísérő pedagógus közül heten fogadócsaládoknál szálltak meg, a többiek pedig az intézmény kollégiumában laktak. A közgázos vendéglátók színes programot állítottak össze a vendégeknek: hétfőn Balaton-felvidéki kiránduláson vettek részt, melyre a projektben részt vevő pápai diákok is velük tartottak.
-A Tapolcai-tavasbarlangban kezdtük a kirándulást, ezután Szigligetre mentünk, és megtekintettük a várat, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a tóra. Gyönyörű időnk volt, mindenkinek nagy élményt jelentett ez a túra. A Balatonfüredi mólónál közelről is megcsodálhatták a vendégek a „magyar tengert”, hiszen közülük csupán ketten jártak korábban Magyarországon és a Balatonnál. Utunk innen Veszprémbe vezetett, majd délután a Herendi Porcelánmanufaktúrát látogattuk meg. A diákok nagyon jól érezték magukat a kiránduláson – mesélte a szervező. Az első nap estéjére különleges programmal készültek a közgázosok: az iskola tornatermében aerobic edzést tartott számukra Szakács Veronika és Tibold Máté. Kedden délelőtt az iskolában a fogadó angolos csoport tartott prezentációt a vendégeknek - természetesen a találkozó közös nyelve angol volt, éppúgy, mint a projekté -, melyen bemutatták hazánkat, és beszéltek a magyar iskolai rendszerről a cseh diákoknak. A keddi program a Pápa Bázisrepülőtéren folytatódott. A csoport részt vett a légibázis nyílt napján, majd városnéző sétára indult. Megtekintették a Kékfestő Múzeumot, a Református Gyűjteményeket, megcsodálták a várost a Nagytemplom tornyából, a napot pedig a Várkertfürdőben zárták.
- Vendégeinknek nagyon tetszett városunk, jól érezték magukat és szeretnének még visszatérni hozzánk. A Ceeconomy projektet ugyan lezártuk, de tervezünk továbbiakat, és ezek során újabb találkozási lehetőségekre számítunk. Tábori vendégeinkkel egyébként már meg is terveztük a következő közös programot: novemberben az a hét diák utazhat Csehországba, akik most befogadóként vettek részt a programban – mondta el a tanár úr. A közgázos diákok Tábor városa mellett ellátogatnak Prágába is, és megismerkednek vendéglátóik iskolájával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!