Színdarab az 1956-os forradalom emlékére


2010-10-18 18:11:04  | cikk: mo  | 


Színdarab az 1956-os forradalom emlékére főképe
A Petőfi Sándor Gimnázium színjátszó csoportjának műsorával emlékeztek az egybegyűltek ma délután az 1956-os forradalom eseményeire, többek közt Maléter Pál posztumusz vezérezredesre, egykori hadügyminiszterre. A Pedagógus Művelődési Házban életre kelt színdarab előtt Kerecsényi Zoltán intézményvezető ismertette Maléter Pál életművét. Elmondta, hogy sokan jobbára csak 56-os szerepét hangsúlyozzák, holott Maléter Pál a II. világháborúban is aktívan részt vett. Az intézményvezetőtől megtudtuk, Magyarország német megszállását követően a frontra vezényelték, ahol 1944 májusában hadifogságba esett. Eztán Maléter arra a meggyőződésre jutott, hogy fegyverrel kell harcolnia hazája náci ellenségeivel szemben, ezért partizánakciókban vett részt Erdélyben – fogalmazott Kerecsényi Zoltán.
Az intézményvezető beszámolt arról is, hogy az egykori hadügyminiszter milyen szerepet vállalt az 1956-os forradalomban.
-    1956. október 23-án és 24-én a Várban lévő parancsnokságon volt, 24-én délben a Honvédelmi Minisztériumban vette át a főügyeletet. Október 25-én tankokkal és az azokat kísérő tiszti iskolásokkal a Kilián laktanyába küldték, hogy „rendet csináljon”. Érkezésekor Maléter tűzharcba keveredett a felkelőkkel, de napokkal később átállt az oldalukra. Vitatott, hogy ez pontosan mikor történt, az átmenet folyamat volt – jegyezte meg Kerecsényi Zoltán, majd folytatta – október 27-én és 28-án ellenőrzése alá vonta a laktanyát közrefogó épületszárnyakat, majd értesülve a kormány által elrendelt tűzszünetről, beszüntette a felkelők elleni harcot, ezt jelentette a minisztériumnak is. Ezután napokig ment a huzavona a politikai és katonai vezetés, illetve a civil felkelők közt, mert az előbbiek az utóbbiak lefegyverzését követelték. Maléter lassan látta be, hogy ez lehetetlen. A Corvin közben részt vett a fegyverletételi tárgyalásokon. Nagy Imre hívására a Parlamentben jelen volt a munkástanácsok küldötteivel folytatott tárgyalásokon, majd október 31-én főszerepe volt a Nemzetőrséget megszervező megbeszélésen, ahol eldőlt: a civil fegyveresek is a forradalom véderejének részévé válnak. November 1-jén Nagy Imre kinevezte helyettes honvédelmi miniszternek, majd november 2-án honvédelmi miniszternek, és vezérőrnagyi rangot is kapott – fogalmazott a Pedagógus Művelődési Ház vezetője.

Kerecsényi Zoltán beszédében elmondta azt is, Maléter kihallgatásai során végig következetesen kitartott amellett, hogy 1956. október 23-a és november 4-e között Magyarországon forradalom zajlott. Ezen a véleményén azután sem változtatott, hogy a Nagy Imre-per vádlottjainak levetítették a Köztársaság téri véres eseményekről készített filmet, Szántó Zoltán hamis tanúskodásával, és ez komoly érzelmi megrendülést okozott neki. Nagy Imre perében a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés bűntette vádjával halálra ítélték és az ítéletet 1958. június 16-án végre is hajtották a Kozma u. 13. sz. alatti gyűjtőfogház udvarán – tette hozzá.

E történelmi adalékok tudatában tekinthették meg az érdeklődők a Petőfi Sándor Gimnázium színjátszó csoportjának emlékműsorát.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!