Névtani konferencia Pápán


2009-10-03 13:24:17  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Névtani konferencia Pápán főképe
Délelőtt 10 órakor kezdődött el és ezekben a percekben is zajlik a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézete és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság által közösen szervezett Névtani konferencia a Pannon Egyetem Mézeskalács utcai épületének előadótermében. A konferenciát dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere nyitotta meg:
 - 1972-ben elsős gimnazistaként dűlő neveket gyűjtöttünk Tungli tanár úr vezetésével. 1974-ben Döbröntén, az addig összegyűjtött neveket próbáltuk rendszerezni a volt járáson belül, tájegységenként. Bennünket is meglepett nyelvünk sokszínűsége, hiszen hihetetlen gazdag nyelvi világ fogadott bennünket, ha csak itt a pápai nyugati részt, az elkerülő környékét nézem is.
Ezt követően Gosztola István szavalta el Kozma Andor Karthágói harangok című versét, majd dr. Hoffmann István intézetigazgató, egyetemi tanár vezetésével elkezdődött a konferencia. Előadásának címe: A név, mint történeti forrás. Őt Somfai Balázs főlevéltáros, a Pápai Fióklevéltár vezetője az Utcanév-bizottsági tapasztalatok Pápán a rendszerváltás utáni időkben címmel fog előadást tartani. Dr. Habil Huszár Ágnes, kandidátus a Felekezeti szempontú névadásról beszél a Pápai Református Kollégium anyakönyvei alapján. Dr. Molnár Zoltán tanszékvezető, főiskolai tanár és kandidátus fejezi be az első szekció előadássorozatát a volt pápai járás földrajzi neveinek hangtani és alaktani tanúságtételével. 13 órakor Thun Éva vezetésével a második szekció előadásai következnek. Takács Mónika könyvtáros előadást tart Különböző felekezeti sajátosságok Tapolcafő személynévadásában címmel. Őt Boros Edit középiskolai tanár követi Beszélő helynevek a Káli-medencében című előadásával. Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária sajnos nem tud részt venni  a konferencián, az ő előadását Pillmann Judit mutatja be, melynek címe: Onosztikai (névkutatási) témák a Zsolnai-pedagógiai gyakorlatban. Őt  Fenes Dorottya középiskolai tanuló követi Potyó vagy Fenes? Ragadványnevek Mihálygergén című előadásával. A konferencia zárása várhatóan 15 órakor lesz. 

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!