A kaptafakészítő családról az Ipartörténeti Körben


2010-10-13 19:42:57  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A kaptafakészítő családról az Ipartörténeti Körben főképe
Ma délután tartotta soron következő összejövetelét az Ipartörténeti Kör az Ipartestület székházában, melyen Berta Kálmán tartott előadást a kaptafakészítésről, s a családról.
A kisipar történetében kevesen mondhatják el, hogy még a dédunoka is példásan folytatja az elődei által elkezdett szakmát. A Berta család megalapozta hírnevét a kaptafa és sámfakészítésben. Közel 127 év elteltével az élvonalban van a család által alapított kaptafa-és sámfakészítő üzem.
Id. Berta Márton 1847-ben született, 20 éves korában Németországba ment, hogy megtanulja a kaptafakészítést. Több helyen is megfordult, majd Weimar városában talált egy kaptafakészítő mestert, aki megtanította a kézi kaptafakészítésre. 1869-ben Pápára költözött, majd 1870-ben kialakított egy műhelyet, ahol ettől kezdve rendszeresen kézzel gyártotta a kaptafát. Id. Berta Mártonnak öt gyermeke született, két lány és három fiú, azonban a kaptafakészítést csak Márton és Dávid sajátították el. Kezdetben ketten dolgoztak a pápai csizmadiák és cipészek részére, 1911-ig kézzel faragták az igényelt kaptafát. Id. Berta Márton halála után (1917) fia Márton és Dávid együtt dolgoztak, majd 1921-ben szétváltak és Dávid a molnár szakmát, Márton pedig a kaptafakészítést folytatta.
Berta Kálmán édesapja nyomdokaiban járva, több kiállításon is részt vett, ahol arany-és ezüstminősítést kapott. 1960-ban, a mestervizsga megszerzése után vette át az ipart. Élete során többféle kitüntetésben is részesült, elnyerte a „Kiváló kisiparos” címet is, mellyel Pápa város hírnevét gyarapította.
Közben két fia is kitanulta a szakmát, Feri a cipőkészítés irányába fejlesztette a vállalkozást, míg Kálmán az ősi iparágat folytatta.
Ifj. Berta Kálmán önálló, modern üzemet alakított ki a család segítségével a Korona utcában, ahol a legkorszerűbb technológiával dolgozik. A megvásárolt rönkfából saját feldolgozással készül el a kaptafa, a lovaglócsizma-sámfa és a legmodernebb rugós cipő-sámfa 15-20 féle fazonban. Az üzemből kikerült termékek 90 százaléka exportra kerül angol, olasz, svájci és francia megrendelésre. Az országban ők az egyetlen kaptafakészítő család.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!