In memoriam özv. Bátyai Mihályné (1917 – 2010)


2010-10-13 09:59:12  | cikk: Bali József  | 


Emberi idővel mérve hatalmas korszakot élt közöttünk Bátyai Mihályné  – született Langschádl Márta – , aki  már  kisgyermekként sirathatta  a Trianon előtti Magyarországot.  Érezhette a szülőföldjéről (Csallóköz-aranyos) kikényszerített menekülést, s kapott megnyugvást a sorstól, Pápa városától, a Tókertben – a Negyedik utca sarkán álló házban.   
Márta néni a Pápai Kisegítő Iskola igazgatójaként dolgozott. Naponta Ő volt az, aki a legkorábban érkezett az iskolába, tanórákat tartott, s vállán vitte a napi terhek gyakran összekuszálódott ügyeit.  Mire hazaért, már derülni is tudott a történéseken: – Képzeljétek, elcsenték a szemüvegemet…, eldugták a fésűmet, kitörték a  tanterem ablakát…!stb
Otthon a férje, Bátyai Mihály – a Fő téren álló totózó-lottózó iroda alkalmazottja, aki híres posta-galambásszá lett, édesanyja – a tókertiek közszeretetnek örvendett Lina nénije –, és a két fia, ifjabb Mihály és Gyula várták.
Utóbbiak, tanárrá lettek.  Kilenc évtized alatt elmaradtak néhányan mellőle. Maradtak a fiai, meg azok családjai.
Márta nénit 2007. november 22-én, egy csütörtöki nap délutánján az Emlék-Diplomát kapott ünneplő pedagógusok között köszönthettük a hajdani „Zárda” dísztermében. (Ide, a „Mihu” fia kísérte el.)
Szűcs Éva – akivel korábban együtt dolgozott–  , Horváth Mária, Bali Mária, Bödey István, Bognár Dodi  és e sorok írója  ölelhették meg a könnyeivel küszködő Márta nénit.
Milyen különös is a sors!  
A igazgatónőtől kapott könyvem, túlélt néhány évtizedet!  „Utad a sors a rózsával hintse be! Szeretettel kívánja Márta néni.  Pápa, 1963. május 11.”
(A  476. oldalas könyv szürke borítója gerincén zöld színnel írták ki a kötet címét: Hazai Kis Tükör; A vaskos könyv a magyar írók országjárásairól szól 196o-ban, kinyomtatta a Szépirodalmi Kiadó 1961-ben.) 
Mihuval, az idősebb fiával – a középiskolai évek alatt – barátságig vittük. Naponta sok-sok órát töltöttünk együtt, s az érettségire szinte kizárólagosan náluk készültünk fel.
Most egy kicsit magam is árva lettem.
 Álljanak itt a gyászjelentés sora: Bátyai Mihályné szül. Langschádl Márta nyugalmazott igazgatónő, életének 93. évében itt hagyott bennünket. Temetése 2010, október 9-én  de. 11 órakor volt a pápai alsóvárosi temetőben.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!