Maga a természet az igazi alkotó


2010-10-10 20:10:35  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Maga a természet az igazi alkotó főképe
A Pápai Pedagógus Ház Közhasznú Alapítvány szervezésében nyílt ma délután kamara-kiállítás Fazakas Sándor gyökérszobrász alkotásaiból.  A szép számban megjelent érdeklődőket Schmidt Dezsőné köszöntötte az alapítvány elnökeként, majd Gosztola István szavalata hangzott el. Ezt követően Rádi Róbert, a Művelődési Osztály vezetője megnyitotta a kiállítást, majd Németh Gyula fafaragó beszélt áhítattal a fafaragás művészetéről, annak lelki élményeiről és bemutatta a kiállított alkotásokat.
Fazakas Sándor, a kiállító művész Erdélyben született egy szilágysági városban, Zilahon. Még gyermekként költöztek szüleivel a Bihar megyei Székelyhíd községbe - ezt a környéket Érmelléknek hívják -, amely egykor csodálatos vízi világgal rendelkezett. Itt végezte az elemi iskolát, majd érettségi után a nagyváradi műszaki főiskolán végzett orvosi műszerészeti szakon. Diplomája megszerzése után a szintén érmelléki Margitta városába került, itt dolgozott, itt alapított családot és itt élt 1993-ig, amikor családjával a kisalföldi Egyedre költözött. A kiállítást édesapja emlékére ajánlotta, mivel valamikor régen ő a háború alatt Pápán kapott civil ruhát.
- Amikor a gyökeret kiveszem a földből, ágas-bogasok, földesek, miután megtakarítom, megszárítom és ráteszem a boncasztalra, akkor jön az ihlet, hiszen ránézésre is minden gyökérben van egy figura, ami olyan megragadó és abból kiindulva alkotom meg a többit. Ez benne az érdekes. Tehát nem én döntöm el, hogy csinálok valamit belőle, hanem a gyökér dönti el, hogy mi lesz belőle. Szinte épp hogy nem élnek, valamelyik ember formájú, valamelyik állat formájú, csak észre kell venni benne- vallja a szobrász.
Fazakas Sándor általában a helyi jellegű fákat használja, a legjobban az akácot kedveli, bár dolgozott már fűzfa, nyárfa és bodzafa gyökerével is. Sok madárszobra van, származása szép gyermekkori emlékei nagyban befolyásolták alkotásaiban, gyakran találkozhatunk a gyökerek témái közt mitológiai alakokkal, történetekkel és az emberpár ábrázolásával is. A művész saját bevallása szerint azért a gyökérhez nyúlt, mert nehezen megmunkálható darabok, kihívást jelentenek, másrészt pedig utánozhatatlanok. Arra külön büszke, hogy minden darabja egyedi, lemásolhatatlan.
A kiállítás október 20-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!