A szemnek gyönyörű, s a szívnek kedves alkotások


2010-10-07 20:21:39  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A szemnek gyönyörű, s a szívnek kedves alkotások főképe
Különleges időutazáson vehet részt az, aki elmegy a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosójára és megtekinti a vitrinekben található faragásokat. Váminé Molnár Emma könyvtáros köszöntötte a megjelenteket ma 17 órakor a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, nagyon örül ennek a kiállításnak, hiszen visszaidézi a gyermekkorát, amikor a ma kiállított eszközökkel még dolgoztak vagy azokon utaztak a falu emberei. Pandur Béla amatőr faragó művész munkáiról Nyulasi József mondott nyitóbeszédet.

– Hogy indul egy alkotás? Hogy az a bizonyos bicska, kés nem nyugszik az ember zsebében és neki áll faragni. Szokták mondani, hogy a fogpiszkáló is benne van a nagy fában. De ezek a munkák olyan gyönyörűek és olyan melegséget árasztóak, hogy röviden így jellemzeném őket: a szemnek gyönyörű, s a szívnek kedves alkotások. Fontos az emlékeinkből néha újratöltekezni, s valóban mikor beszéltünk előző este, mindketten visszamentünk a falunkba és emlékeztünk-mondta a fafaragó mester.

Egy szekér például 110 alkotó elemből áll, több hónap kell, mire elkészül. Ráadásul a kiállított faragások kicsiben utánozzák az ember nagyságút, minden része méretarányosan készül el. Pandur Béla minden alkatrészt az utolsó láncszemig saját kezűleg készít el, a tárlókban láthatjuk eszközeit, szerszámait is melyekkel dolgozik. Általában hársfát használ, mert azt könnyű vágni, hasítani. Különleges tehetségét keresztapjától örökölte a művész, náluk Kemenesszentpéteren a faluban voltak lovak, melyeket szintén megörökített a „kereszt”, azok most Pandur Béla családi házának udvarán őrzik a régmúlt idők szép emlékeit. Egy szekér elkészítése több hónapot, körülbelül 300 munkaórát vesz igénybe. Jelenleg a cséplőgép megörökítésén dolgozik, továbbá tervei közt szerepel a gőzgép kifaragása is.

Többféle okból is érdemes elmenni és megnézni a kiállítást, de én kettőt kiemelnék: elsősorban menjen el az, aki még nem látott ilyet, hiszen manapság már annak is örülni kell, ha a gyerek nem hiszi azt, hogy a tehén eredetileg lila színű. És menjen el az is, aki szeretne egy kicsit emlékezni, feltöltődni. Őrizzük meg hagyományainkat, emlékeinket, s adjuk át azokat az utókornak.
Kiállított munkái: lovaskocsi, ökrös szekér, hintó, homokfutó, eke, vetőgép, talicska, gereblye, favilla, fogas, henger és mázsa (mérleg). A kiállítás egy hónapig lesz látogatható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!