A közjóért dolgoztak - emléktáblaavatás a református gimnázium épületében


2010-10-06 19:52:37  | cikk: mo  | 


A közjóért dolgoztak - emléktáblaavatás a református gimnázium épületében főképe

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája ma délután tartotta október 6-i megemlékezését a Református templomban. Az aradi vértanúk emlékezetének megidézése után az ünneplő közönség az iskola épületébe vonult, ahol leleplezték a Kerecsényi János (1833-1891) körmendi református lelkipásztor, egyházkerületi és egyházmegyei tanácsbíró, az intézmény egykori diákja és Dr. Kerecsényi Dezső (1898-1945) irodalomtörténész, egyetemi tanár, akadémikus, az iskola egykori tanára emlékére a dunántúli Kerecsényi-családok által állíttatott márvány-emléktáblát.

A táblaavató ceremónián Kovács Dániel igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Szabó Árpádné pápateszéri népdalénekes hangja csendült fel, melyet Kerpel Fanni szavalata követett. A református iskola diákja Kerecsényi János egyik versét tolmácsolta.
Az előadásokat követően Steinbach József püspök tartotta meg avatóbeszédét, melyben egy jól ismert bibliai igét fogalmazott meg: „Légy hű mindhalálig, és néked adom az életnek koronáját!” Kerecsényi János és Kerecsényi Dezső is Istentől kapott hűséggel szolgáltak, hűek voltak egy életen keresztül a hazához, szeretett egyházukhoz és élő, feltámadott Krisztusukhoz – fogalmazott a püspök.

Az ünnepség folytatásában Kerecsényi Zoltán és Kerecsényi József az emléktábla-állítás kezdeményezői osztották meg köszöntő gondolataikat a közönséggel, melyben mindketten elődeikre emlékeztek.
A méltatásból kiderült, Kerecsényi János Körmenden született, itt dolgozott tanítóként, kántorként, Magyarszecsődön segédlelkészként. Építő-szépítő munkásság fémjelezte keze nyomát a közösség szolgálatán túl. Iskolai, könyvtári, olvasóköri épületeket építtetett.

A családtagok hangsúlyozták, Kerecsényi Dezső a 15-16. századi magyarországi humanista, protestáns és világi irodalmi hagyományok ápolójaként, jelentős Kölcsey-kutatóként valamint kortárs irodalmi művek kapcsán kifejtett kritikusi tevékenységével vonult be a magyar irodalomtörténetbe. A Sorbonne-on folytatott tanulmányait követően négy évig tanított a Pápai Református Gimnáziumban. A szövegelemző irodalomtanítás egyik úttörő egyénisége volt, emellett kezdeményezésére tették az irodalomtanítási tanterv részévé a kortárs irodalom jeles alakjainak műveit és művészetét – hangzott el a ceremónián.

Kerecsényi Zoltán úgy fogalmazott, ez a márványtábla, itt a nagy múltú iskola épületében legyen jelképes szellemi találkozóhely a két tudós emberrel, s emlékeztessen mindenkit – diákot és minden pápait – egyaránt arra a jelmondatra, hogy „Pro bono publico”  - vagyis a közjóért -, amelyért ők ketten, Kerecsényi János és Kerecsényi Dezső is munkálkodott egész életében. 


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!