Élj és Tégy a Szívedért!


2009-10-02 20:10:14  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Élj és Tégy a Szívedért! főképe
Ma 10 órától tartották a Szív Világnapját a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előadótermében.
- A szív világnapját szervező nemzetközi szövetség, a Szív Világszövetsége közel kétszáz kardiológiai társaság és alapítvány összefogásaként jött létre. Hazánkat a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága képviseli. A Szív Világnapját először 2000-ben szervezték meg, melynek hivatalosan szeptember utolsó vasárnapját tekintik - mondta el megnyitójában dr. Duga Erika, az ÁNTSZ Pápai Kistérségi Intézet vezetője, kistérségi tiszti főorvos.
Első előadóként dr. Kiss Julianna belgyógyász és endokrinológus szakorvost hallhatták a jelenlevők a diabéteszről és a helyes táplálkozásról. A helyes életvitel kialakításának alapja az egészséges táplálkozás. Csökkenthetjük a betegségcsoportok kialakulásának kockázatát, ha mellőzük a telített zsírsavakat tartalmazó tápanyagokat, mint például a sertéshúst. Helyettük együnk halat vagy szárnyast. Javítunk étrendünkön, ha zöldséget, magvakat, tejet vagy teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket fogyasztunk. A cukorbetegség manapság sajnos a fiatalok körében is nagyon elterjedt, kb. egy millió ember szenved már ettől a betegségtől. Elmondta még a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok megfelelő mennyiségű és minőségű napi bevitelét.
Ezt követően dr. Udvardy Tibor kardiológus szakorvos előadása következett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáról, valamint a megelőzés lehetőségeiről. Hazánkban az emberek több mint a fele (52 százaléka) szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A megelőzésre nagyon nagy szükség van, hiszen egyre riasztóbb adatokkal kell szembenéznünk. A dohányzás és az alkoholfogyasztás mértékében a nemzetközi kimutatások szerint előkelő helyen állunk. A szívbetegségek és a szélütés harmadát a magas koleszterinszint okozza. Ezért tehát fontos, hogy a hipertóniában élők 140/90 alatti vérnyomás értékekkel éljenek- hangsúlyozta a szakorvos. Mozogjunk minél többet és kerüljük a stresszes életmódot.

- A szívbetegség kockázati tényezőinek kiküszöbölése, a hajlamosító állapotok korai kezelése hosszú egészséges életévekkel hálálja meg a figyelmet - zárta mondandóját dr. Udvardy Tibor.
Végül Lautner Judit gyógytornász Testből csak egy van, viseljük jól gondját című prezentációja következett. Elsőként egy kis végtag-mozgatásra invitálta a jelenlevőket, majd a rendszeres aktív testmozgásra hívta fel a figyelmet, ami – véleménye szerint - csupán elhatározás kérdése. Hangsúlyozta, hogy a mennyiség és az intenzitás igazodjon az egészségi állapothoz, a teherbíráshoz. A megfelelő mozgás csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, és a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.  Felnőtteknek naponta 30, gyerekeknek 60 perc testmozgás az ajánlott.

Kísérőprogramként ingyenes szűrővizsgálatok (vérnyomás-, testzsírmérés) és egyéni tanácsadás várta az érdeklődőket.


Babos Petra


Képek:

Ajánlások a szívbetegségek megelőzésére:

- Ne dohányozzon
- Rendszeres testmozgás
- Egészséges étrend
- Túlsúly kerülése (testtömeg-index 25 alatt)
- Vérnyomás 140/90 alatt
- Koleszterinszint 5 mmol/l alatt
- Normális szénhidrát anyagcsere
- Túlzott stressz kerülése
- Szükség esetén megfelelő gyógyszerek szedése
- Családtagok szűrése korai szív és érrendszeri betegség esetén
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!