Megérkezett az oltóanyag


2009-10-02 07:49:08  | cikk:  | 


Megérkezett városunkba az új típusú influenza elleni védőoltás. Ez alkalomból kerestük meg az ÁNTSZ Pápai Kistérségi Intézet vezetőjét, dr. Duga Erika kistérségi tiszti főorvost, akitől megtudtuk, hogy 4000 adagot szállítottak a szezonális oltóanyagból, a FLUVAL AB és FLUARIX-ből, és 4000 adagot az új típusú influenza, a H1N1 elleni védőoltásból, a FLUVAL P-ből.
- Úgy látszik, nem lesz elegendő a megkapott mennyiség, nagyobb az igény; a következő adag október közepén érkezik.
Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azoknak, akik súlyos, krónikus betegségben szenvednek, aztán az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek; a 60 éven felülieknek egészségi állapotuktól függetlenül, az anyaotthonok és hajléktalanszállók lakóinak és dolgozóinak, továbbá a várandós nőknek. A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit, továbbá a 6-36 hó közötti, közösségbe járó csecsemőket és gyermekeket, továbbá az őket ellátó intézmények dolgozóit oltják be. A harmadik ütemben a féléves vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be.
- Négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg, részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten. Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul és egy évig tart. Falus Ferenc közölte azt is, tartanak a humántesztek, az eredmények nagyon biztatóak. A patikában megvásárolható oltóanyag ára közlése szerint 2.000 forint alatt lesz.

Tóth Tamara

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!