Megkezdődött a választás


2010-10-03 09:22:05  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Megkezdődött a választás főképe
Megkezdődtek az önkormányzati választások, több mint nyolc millióan járulhatnak az urnák elé ma az egyfordulós önkormányzati választáson. Most nincs érvényességi és eredményességi küszöb, mivel az önkormányzati választás egyfordulós. Az győz, aki a legtöbb szavazatot kapta, függetlenül a választáson megjelentek számától. A tízezer főnél kisebb településeken egyéni listákról választják a képviselőket. A testületekbe a legtöbb szavazatot elnyerő személyek ülhetnek be. A kistelepüléseken összesen 14600 képviselőt választhatnak meg így.
A választási törvény módosítása szerint a 19 megyei képviselő-testületben már csak 391 képviselőnek jut hely, a fővárosiban pedig 66 helyett mindössze 33-nak. Budapesten négy párt állított főpolgármester-jelöltet és listát. A választók, attól függően, hogy hol szavaznak, a fővárosban, megyei jogú városban vagy 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken, kettő, három vagy négy szavazólapot kapnak. Idén nehezebb lesz a kompenzációs listákról is mandátumot szerezni a jelölőszervezeteknek, a helyek száma mintegy 55 százalékkal csökkent. Az Országos Választási Iroda honlapján található napközbeni jelentés alapján a mintegy 10741 szavazókörben 7 óráig a szavazásra jogosultak nem egész 1 százaléka járult az urnákhoz.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!