68 nap alatt több mint 3500 km lóháton


2010-10-02 20:20:18  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


68 nap alatt több mint 3500 km lóháton főképe
Ádám Barnabás alezredes a monsantoi NATO Joint Analysis and Lessons Learned Center-ben szolgált tapasztalat-feldolgozóként. Kiküldetése végén döntött úgy, a magyar huszár hagyományoknak megfelelően, hogy lóháton tér haza. Július 15-én Lisszabonból indult útnak Bugnics Mike Pál hadnaggyal, aki a debreceni alakulattól csatlakozott hozzá. Mint mondta, a nemzetközi huszárportya fő célja a huszár hagyományok ápolása volt.
- Mindannyian megjártuk már katonaként a műveleti területeket, ahol a gyalogság azokat a harceljárásokat, amit valamikor a magyar huszárság fejlesztett tökélyre, mint például a konvojkísérés, a járőrözés, az irányfelderítés, a váratlan lestámadás-ez mind-mind magyar huszártalálmány. Az is motivált minket, hogy bebizonyítsuk, a magyar katonák is képesek lovon teljesíteni nagy távolságot - mondta Ádám Barnabás.
A mintegy 3500 kilométeres távolságot lóháton 68 nap alatt tették meg a hagyományőrzők, hat országot érintve portyájuk során. A Zala megyei Lendvadedesnél szeptember 20-án, hétfőn léptek Magyarország földjére. A település határánál lévő Dedesi-tó partján a huszár portya tagjait hagyományőrzők várták, a járőr vezetője pedig a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettesének jelenthetett a portya sikeréről. A portya zárása valószínűleg október 15-én lesz a budai várban. Ádám Barnabás alezredes azt mondta, érdekes körülmények között lovagoltak, gyakran harcoltak az időjárással, az úttal, betonnal, aszfalttal, szalagkorlátokkal, kamionokkal. Útjuk során végiglátogatták az összes lovasezredet, csatahelyet, ahol valamikor huszárok harcoltak. A NATO-ban jelenleg 20 aktív, állományban lévő huszárezred működik - mondta büszkén Ádám Barnabás.
Több helyen koszorúztak az országban, ma Pápára is eljöttek koszorúzni, mert mint mondta, a magyar történelemnek vannak jellegzetes huszáralakulatai, s ezek közül is a leghíresebb a pápai 7-es számú huszárezred volt. Ez volt az a hely, amit nem lehetett és nem is akartak kikerülni, így kifejezve tiszteletüket bajtársaiknak, akik helyben ápolják a huszárezred hagyományait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!