„Álmunk egy olyan világ, ahol a siketek jelnyelve a nemzeti kultúra részét alkotja” - Siketek Világnapja a JMK-ban


2010-10-01 20:13:22  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Álmunk egy olyan világ, ahol a siketek jelnyelve a nemzeti kultúra részét alkotja” - Siketek Világnapja a JMK-ban főképe
1985 óta minden év szeptemberének utolsó hetében hallássérült közösségek ezrei emlékeznek meg a Siketek Világnapjáról szerte a világon, így Magyarország is.
Ma délután a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előadótermében a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) Pápai Helyi Szervezete is megemlékezést tartott e jeles napról. A SINOSZ Pápai Helyi Szervezetének 42 tagja van, székhelyük a Kossuth Lajos utca 33. szám alatt található, ahová minden pénteken délután várják a hallássérülteket.

Az alkalmon dr. Kovács Zoltán Pápa város polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy az ilyen jellegű rendezvények nagyon fontosak, hiszen felhívják a többségi társadalom figyelmét arra, hogy a fogyatékossággal élők nehézségei miként nyilvánulnak meg a hétköznapokban.
Ezt követően Kardos Marianna saját versét szavalta el, majd Borsné Nagy Éva, a SINOSZ Pápai Helyi Szervezetének titkára jelnyelven Cserháti Zsuzsa: Édes Kisfiam című dalát adta elő.
Orbán Sándor, a SINOSZ megyei elnöke is szólt a résztvevőkhöz.
- A SINOSZ-nak, mint szervezetnek a küldetése: a tavalyi év novemberében elfogadta az országgyűlés a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényt. Ez foglalkozik azzal is, hogy a televíziók műsorainak melyik részét, illetve mikortól kell jelnyelven tolmácsolni vagy feliratozni. A jelnyelvet ugyanúgy használjuk, mint a halló emberek a beszélt nyelvet. Tehát a jelnyelv a legtöbb siket ember elsődleges nyelve. A jelnyelvről szóló törvény célja, a magyar jelnyelv nyelvi státuszának elismerése. Ez év júliusától lépett hatályba e törvény. A mai napon azon közösségi élmény megélésében lesz részünk mindannyiunk számára, hogy a fogyatékossági gátak tesznek képessé bennünket arra, hogy alkalmazkodjunk egy közösséghez és így alkotunk egy nagycsaládot, egy csapat vagyunk, egy hajóban evezünk- mondta el a megyei elnök.
Nagyné Némedi Zsuzsa audiológus rövid előadást tartott a hallókészülékekről, s ezek TB támogatásáról. Beszélt a digitális és a többcsatornás készülékekről, valamint a nyitott illesztésű hallókészülékekről.
A program végén Piller Károly jól ismert Máté Péter dalokat énekelt a közönség legnagyobb örömére.
Végül a Zafír Orientális Társulat előadásában Katzer Éva és Németh Katalin hastánc bemutatója majd Tompa Péterné Tóth Katalin produkciója zárta a rendezvényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!