Erőss a devizahitelesekért szólt, Orbán reagált


2010-10-01 18:02:40  | cikk: mo  | 


A Fidesz devizahitelesek védelmében kidolgozott 8 pontos javaslatát kritizálta Erőss Bulcsú, a Jobbik polgármesterjelöltje. A képviselőjelölt szerint a javaslat hosszú távon lehet megoldás, azoknak azonban nem segít, akik már régóta szenvednek a magas törlesztőrészletektől. A Jobbik a hitelek államilag támogatott forintosítását támogatja.

- Miért nem élnek sokan a hitelek forintosításával? Elsősorban a jegybanki alapkamat magasan tartása miatt, amely horribilis károkat okoz, ugyanis ma is jobban megéri devizában eladósodni, mint forintban. Másodsorban pedig mai árfolyamon átváltva akár harmadával is magasabb lehet a forintban kifejezett tőketartozás, akár több évi korábbi törlesztés ellenére is – fogalmazott Erőss.

A politikus hozzátette, megoldás lehet a jegybanki alapkamat csökkentése, ami két okból nehéz: egyrészt mert a jegybank felett nem érvényesül semmilyen demokratikus politikai kontroll, másrészt az is igaz, hogy az alacsonyabb kamat megbillenthetné a forint árfolyamát, de ezt úgy lehetne kivédeni, hogy addigra átváltásra kerülnének a devizahitelek forintra – magyarázta a radikális párt jelöltje. Erőss Bulcsú szerint megoldás az lenne, ha mindenkinek lehetővé tennék hitele forintosítását azon az árfolyamon, amelyen azt felvette. A terhek ebben az esetben három felé oszlanának. Az ügyfelek a normál piaci kockázatot vállalják, a bankok már fizetnek a bankadóval, az államnak pedig a saját részét kell vállalnia. Hogyan? - tette fel a kérdést a polgármesterjelölt.

- A magánnyugdíjpénztárak államosításával, amihez rögtön hozzáteszem, mindenkinek megmarad a befizetett pénze a Jobbik modellje alapján. Az államosítás ugyanis megőrzi a névre szóló számlavezetést ennek összes előnyével együtt – válaszolta meg feltett kérdését Erőss Bulcsú.

Orbán Imre politikai ellenfelei által e héten tett kijelentéseire reagált. Grőber Attila és Bocskay László közös sajtótájékoztatója kapcsán elmondta, a Jobbik képviselőjelöltjeinek plakátjait is letépkedték a 3-as számú választókerületben. Hozzátette, elítélnek minden ilyen cselekedetet.

Az Öreghegyen tartott sajtótájékoztató vonatkozásában elmondta, az ott elhangzottakért vállalja a felelősséget. Reagált az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, Kozák János kijelentésére:”Ők akkor érzik jól magukat, ha zavarosban tudnak halászni.”- utalt a helyi Jobbikra Kozák János. Ennek kapcsán Orbán Imre úgy fogalmazott, szeretnének magyarázatot kapni az alelnöktől, hogy ezen mondata kapcsán mire gondolt. Magyarázatot és bocsánatkérést várnak, mert megvádolt egy olyan közösséget, amely többet tett a nemzetért, a magyar emberekért az elmúlt két évben, mint Kozák János egész eddigi életében – fogalmazott Orbán Imre.

Végül cinikusnak és pökhendinek nevezte dr. Kovács Zoltán fideszes polgármesterjelöltet a pápai benzinkutak árai kapcsán adott válasza miatt, mely a Napló „Válaszolnak a polgármesterjelöltek” című cikkében jelent meg. Orbán Imre szerint a holtankoljak.hu tegnapi tájékoztatása alapján a 48 benzinkútból a pápaiak az utolsó 6 helyet foglalják el.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!