Ma van a Zene Világnapja


2009-10-01 21:40:42  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Ma van a Zene Világnapja főképe
A Bartók Béla Zeneiskola a Zene Világnapja alkalmából egésznapos programot szervezett. Délelőtt 10 órakor Sigrai László, az EMB Zeneműkiadó Kft. kottakiadó részlegének igazgatója tartott előadást a zeneiskolában.
Yehudi Menuhin kezdeményezése nyomán született meg 1975-ben a Zene Világnapja. A világhírű hegedűművész az alábbi szavakkal indította útjára kezdeményezését: „Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói." Ennek a hagyománynak tett eleget ma délután 15 órától a Bartók Béla Zeneiskola, amikoris utcazene kezdődött a Kossuth utca és a Rákóczi utca találkozásánál;  fél hatól pedig a Magyar Klarinét Együttes adott koncertet. A több mint egyórás előadás műsorában hallhattuk W. A. Mozart Adagio kvartettjének és Farkas Ferenc Magyar jelenetekjének részleteit, Reményi Attila Miniatűrjeit, , Horváth Balázs kortárs Contraindications-át és Bartók Béla Román táncok című eredetileg zongorára és hegedűre írt darabjából néhány motívumot. Az együttes tagjai: Erdész Gábor, Kanderka Andrea, Szabó Rajczi Katalin, Szilágyi Orsolya és a művészeti vezető Szabó András.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!